LILLESAND: — Nå blir det bøter og gebyr, sier Ben Uldal i Lillesand kommune.

I følge Uldal er det ganske ville tilstander i Lillesand sentrum. Bilister trosser skilt med innkjøring forbudt og parkerer på fortau og i gangfelt.

Dessuten står biler timevis på parkeringsplasser med begrenset parkeringstid. For mange bilister gir blaffen i p-skiltene. Feilparkerte biler vil nå få 500 kroner i bot.

— Ukulturen blant lillesanderne skal bort. Bilister gjør som de vil, sier Ben Uldal.

Farlig

— Jeg er fortørnet over at sjåfører gir blaffen i hvor de stanser. Lastebiler parkerer på fortauet og tvinger oss ut i gaten. Det er farlig, sier rullestolbruker Steinar Edv. Garberg.

  • Fortauet er hellig. Flere sjåfører er blitt tilsnakket. Nå blir det kraftigere lut. Vi kommer ikke til å nøle med å ilegge gebyr til sjåfører som stanser eller parkerer på feil sted, sier Uldal.

Fristed

Lillesand har lenge vært et fristed for bilister som ikke er så nøye på kjøre- og parkeringsregler.

De siste årene har det bare vært sporadiske parkeringskontroller. Sjansen for å bli tatt har vært liten. Siden i fjor sommer har det ikke vært en eneste parkeringskontroll.

— Nå prøver vi oss igjen. Parkeringsvakter fra Grimstad skal lære opp ansatte i Lillesand kommune og vi skal forsøke å rydde opp, sier Uldal.

— Vi har ikke råd til parkeringsvakter på heltid, men bilistene skal aldri føle seg trygge, sier Ben Uldal.

Ventilen

Olav Skarpengland er en av de nye parkeringsvaktene. Han bekrefter at folk i Lillesand nærmest gjør som de vil.

— Biler blir stående ett døgn på to timers parkering og tar opp parkeringsplasser for andre. Om sommeren er det et stort problem, sier Skarpengland.

Bildekkenes ventil er nøkkelen til om det skal gis parkeringsgebyr eller ikke. Ventilstillingen tegnes inn på et skjema.

— Står ventilene i samme stilling etter to timer er parkeringstiden overskredet, sier Olav Skarpengland, som om kort tid bytter ut advarsel på rødt papir med gebyrblanketter.