KRISTIANSAND:

Jørgen Kristiansen

— Jeg vil være forsiktig med å sette tiggere og kriminelle i samme gruppe, men synes Høybråtens uttalelse er fornuftig. Her ser han sammenhengen mellom to problemer, sier gruppeleder i KrF, Jørgen Kristiansen, til fvn.no.

- Utrolig at KrF sier dette nå

Onsdag uttalte Dagfinn Høybråten (KrF) at han muligens vil innføre forbud mot organisert tigging, for å få bukt med problemene knyttet til utenlandske tiggere som begår kriminalitet i Norge ved siden av tiggingen.

— Det er nokså utrolig at KrF sier dette nå. Partiet var den sterkeste kritikeren da FrP allerede i 2007 hadde en interpellasjon om å endre politivedtektene lokalt, da det ikke lar seg gjøre nasjonalt før vi kommer i regjering, sier Tor S. Utsogn, gruppeleder i FrP.

Tor Sigbjørn Utsogn

Utsogn mener vi må høre på politiet som sliter med tiggerne.— Vi tar personalia, men kan som regel ikke gjøre så mye mer. Dette skaper mye arbeid for oss kontinuerlig, uttalte operasjonsleder Børge Steinsland tidligere i sommer, da noen rumenere skapte trøbbel på et kjøpesenter i Arendal.

Utsogn viser til at politiet i Oslo ber folk om å ikke gi penger til tiggere, og begrunner dette med at disse er inntektskilden til kriminelle bakmenn.

- Tiggerindustriens horemammaer

  • Bakmennene er tiggerindustriens horemammaer. Det er feil å belønne og oppfordre folk til å bo på gata, og det er uverdig at kvinner skal sitte på knærne for bakmenn som samler inn pengene til kriminelle nettverk, sier Utsogn, som presiserer at han ikke tenker på narkomane som spør etter en tier når han sier tiggere.

Med få unntak forteller alle politidistrikter om økende problemer med omreisende grupper fra det tidligere Øst-Europa. I Oslo står rumenere bak 80 prosent av vinningskriminaliteten de siste månedene.

Inger Skeie Hansen

Også Høyre holder nå døren åpen for en endring av loven.— Det er ikke så mye vi kan gjøre så lenge lovverket ikke forbyr tigging. Jeg vil ikke uten videre si at tiggere i Kristiansand også er kriminelle. Men tigging er et problem og noe må gjøres. Lovverket bør kanskje justeres. Samtidig har vi et lovverk som sier at kriminalitet må straffes, sier gruppeleder Inger Skeie Hansen i Høyre til fvn.no.

Ap og Venstre er uenige

Kristiansen i KrF presiserer at han er opptatt av nestekjærlighet, og at tigging kan være positivt, fordi det minner oss om at vi har det veldig bra i Norge.

— Generelt tenker jeg at det er unødvendig å tigge i Norge på grunn av gode velferdsordninger. Men på grunn av EØS kommer østeuropeere til Norge og tigger, sier han.

Kristiansen mener episoden der ei rumensk kvinne ble tatt to ganger for tyveri og tyveriforsøk i Kristiansand, og Agder politidistrikt i samråd med UDI valgte å utvise kvinnen, er en god reaksjonsform.

Trond Blattmann

Gruppeleder i Arbeiderpartiet Trond Blattmann er uenig med Høybråten.— Hvordan skal Høybråten vite hva som er organisert tigging? Skal politiet bruke masse tid på å spane på tiggerne? Nei, så lenge det er mer penger her enn der østeuropeerne kommer fra, vil det være tigging. Jeg synes ikke det er noe stort problem, sier Blattmann.

- Samfunnet bør være så fritt

Han fremholder at det ikke er et klart bevis på at tiggere generelt er kriminelle i Kristiansand.

— Det nekter jeg faktisk å tro. De får straffe de som gjør noe kriminelt, og så må politikerne sentralt se på lovverket, for i Oslo er sammenhengen større, sier Blattmann.

Vidar Kleppe.

Vil endre politivedtektene

Leder for Demokratene, Vidar Kleppe, vil endre politivedtektene for å bli kvitt organisert tigging.— Jeg mener at organisert tigging med pågående utlendinger ikke er bra. Enkelte er redd for å gå ut, og det er ikke folk som er i nød eller kjemper for å overleve som tigger, sier Kleppe.

Politikeren har tidligere fremmet forslag i bystyret for å forby tigging, og vil mer enn gjerne få flertallet i Kristiansand med på et forbud.

Dag Vige

Dag Vige, gruppeleder i Venstre, mener samfunnet bør være så fritt at politiet ikke slår ned på tigging.— Jeg registrerer at det spesielt den siste tiden er blitt satt sammenheng mellom tiggere som også stjeler, men jeg vil ikke at tigging skal forbys. Akkurat som at det finnes kriminelle blant vanlige folk, er det kriminelle blant tiggere, sier Vige.

- Dilemma

Vige sier han synes det er forferdelig at folk må ty til å tigge og at det bør finnes andre løsninger.

— Det er et dilemma. Tiggingen gir dem en viktig inntekt, men samtidig opprettholder vi folk som tiggere når vi gir dem penger.