VENNESLA: — Neida, dette er ikke pinlig, dette er morsomt, mener fastlege på Vennesla legesenter og en av eierne av bygget, Finn Bjørn Rørvik.

På skiltet står det Helse og velferdsenter. Det skulle stått Helse- og velferdssenter, med bindestrek etter helse og med fuge-s i velferdssenter .

Menneskelig feil - og bevisst valg

Det var Vennesla Tidende som først fortalte om det nye skiltet, som hadde irritert lokalavisens lesere. Rørvik bortforklarer skrivefeilene med menneskelig svikt.

— Slikt kan skje. Vi gjør feil, vi er bare mennesker på denne jord, sier Rørvik til avisa.

Samtidig forteller han at den ene tabben er en bevisst, gjennomdiskutert skrivefeil.

— Bindestreken er bevisst utelatt. Jeg husker vi diskuterte det med ham som laget skiltet for oss. Man gjøre sine valg, sier han.

Språkprofessor: - Helt hårreisende

  • Det er en helt vanvittig argumentasjon, sier språkprofessor, Finn-Erik Vinje, til fvn.no

Han blir opprørt, irritert og bekymret når han hører om skiltet, og om at man har "valgt" å skrive feil.

— Det er ikke rart at særskriving brer om seg som ild i tørt gress når folk som lager offentlige skilter hverken kan eller vil skrive korrekt, raser Vinje.

- Hva er det som er så ille med dette?

— Dette er et helt utvetydig brudd på alminnelige, norske skriveregler. Det er hårreisende at et helse- og velferdssenter skal gå i spissen for å bryte med offentlige regler for hvordan man setter sammen ord, sukker språkguruen.

Har møtt holdningen før

Samtidig er ikke Vinje veldig overrasket over skiltet.

— Spesielt i grafikerkretser og blant layoutfolk har det bredt seg en oppfatning av at bindestrek ser stygt ut. Å droppe bindestreken er likevel en helt udiskutabel og utvetydig språkfeil som er helt forkastelig, sier språkprofessoren.

Rørvik slår tilbake

  • Stakkars Finn-Erik Vinje. Han får jo panikk dersom han hører dialekt på radio eller fjernsyn. Vinje er jo utgått på dato. Det er ungdommen som styrer språkutviklingen nå, sier byggeier og lege, Finn Bjørn Rørvik, til fvn.no.

- Men det er jo nettopp dette som er problemet; at slike skilt med skrivefeil fører til at ungdommer - og andre - skriver feil?

- Det finnes større problemer enn dette i verden. Vi vil gi helsehjelp, så kan de som er bokstavtro sitte der med sin angst, humrer Rørvik.