KRISTIANSAND: De to kvinnene er henholdsvis 19 og 22 år gamle.

I følge rykter skal det kvinnelige offeret ha hatt en affære med eks-samboeren til 22-åringen, og dette skal ha vært bakgrunnen for hendelsen.

Avtalte møte

22-åringens venninne, den 19 år gamle kvinnen, kjente offeret fra før ettersom de hadde gått i samme klasse. 19-åringen tok derfor kontakt med og oppfordret klassevenninnen om å ta en prat med 22-åringen. Kvinnen, som senere skulle bli bortført og mishandlet, kontaktet derfor 22-åringen fredag 17. oktober i fjor.

Det ble da avtalt at de to skulle møtes dagen etterpå. 22-åringen avtalte i hemmelighet at 19-åringen også skulle bli med på møtet.

Lørdag 18.oktober dro de to i fellesskap for å møte den fornærmede i saken. De stoppet på et busstopp hvor de hadde avtalt å møtes. Her gikk 19-åringen ut av bilen og gjemte seg i buskene. Dette gjorde hun for at de to trodde at kvinnen som de skulle møte ikke ville bli med inn i bilen dersom hun så 19-åringen der.

Frihetsberøvelse

Da offeret kom til stedet gikk 19-åringen frem fra gjemmestedet og ba henne om å sette seg inn i bilen. Dette kunne hun enten velge å gjøre fredelig, eller så ville de tvinge henne inn i bilen. Hun satte seg derfor motvillig inn i bilen.

De kjørte så til Holta idrettsplass hvor kvinnen ble konfrontert med affæren til 22-åringens tidligere samboer. Retten fant det bevist at 19-åringen etter kort tid slo til kvinnen i ansiktet. Kvinnen ble også lagt i bakken og sparket mens hun lå nede. Etter en stund satt 19-åringen seg oppå magen til kvinnen og spyttet henne i ansiktet. Hun skal også ha dunket kvinnens hode inn i en vegg flere ganger. Volden skal ha vart mellom en halv time og tre kvarter.

— Ikke blå nok

Fornærmede skal underveis ha sagt unnskyld flere ganger, til dette svarte 19-åringen at fornærmede ikke kunne få henne til å stanse for det var det bare 22-åringen som kunne. 19-åringen skal også ha sagt at hun kunne slutte, men at hun ikke synes at fornærmede var blå nok enda.

Begge de to kvinnene erkjente straffskyld for frihetsberøvelse, men kun 19-åringen erkjente straffskyld for mishandlingen.

22-åringen utøvde ikke noen form for vold mot fornærmede, og det ble i retten heller ikke funnet bevis for å tro at de to tiltalte hadde planlagt volden i forkant. Retten la videre til grunn at 22-åringen under voldsepisoden forholdt seg taus. 22-åringen skal ved flere anledninger ha blitt oppfordret til å slå offeret, men gjorde det ikke.

Erstatning

Spørsmålet var derfor om 22-åringen kunne dømmes for psykisk medvirkning, noe retten mente at hun kunne. Hun ble derfor funnet skyldig i mishandling.

I Kristiansand tingrett ble 19-åringen dømt til 120 dagers fengsel, mens 22-åringen ble dømt til å utføre samfunnsstraff i 90 timer. Begge to ble også dømt til å betale en samlet erstatningssum på 23.221 kroner til offeret.