KRISTIANSAND: Bare flaks gjorde at ikke en svensk arbeider omkom da en lift raste ut og havnet i kanalen på Kjøita i Kristiansand forrige onsdag, mener Arbeidstilsynet. Både byggherren Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS) og hovedentreprenøren Kruse Smith får nå kraftig kritikk etter arbeidsulykken.

— Her er det noen som ikke har gjort jobben sin. Sånt skal ikke skje. Dette er et skoleeksempel på at HMS-tenkningen ikke har fungert, sier seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Alf Helgeland, til fvn.no.

Ble kastet i kanalen

Ulykken skjedde da mannen skulle montere vinduer på det nye hovedkontoret til Agder Energi. Muren ned mot kanalen tålte ikke belastningen av liften, noe som gjorde at liften veltet ned i kanalen.

Selve liftkurven traff en murkant på andre siden av kanalen, mens den svenske arbeideren ble kastet i vannet. Han slapp fra ulykken med bruddskader i armen etter fallet på nærmere åtte meter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FALT I VANNET: Liftkurven traff ifølge Arbeidstilsynet murkanten på andre siden av kanalen, mens den svenske arbeideren falt i vannet. Han kom seg selv til land og ble brakt til sykehus med ambulanse. (Foto: Elling Svela) Foto: Elling Svela

— Han kunne blitt slått ihjel. Men selv om dette ikke endte med dødsulykke, er saken like alvorlig for oss, sier Helgeland.

To ras tidligere

To ganger tidligere har muren ned mot kanalen rast ut. Den første gangen skjedde i vinter, i forbindelse med spunting. Den andre gangen skjedde så sent som for en måned siden.

Ingen personer kom til skade, men Arbeidstilsynet mener ingen tiltak ble satt i gang etter disse to rasene.

— Det er all grunn til å stille spørsmålstegn med hva som er gjort. Etter hva vi vet, ble det ikke satt i gang noen tiltak, og de fortsatte å kjøre maskiner og utstyr over muren. Derfor raste det ut for tredje gang, sier Helgeland, som nå har krevd svar fra KNAS om hvilke vurderinger som ble gjort etter de to første rasene.

Vurderer anmeldelse

— Vi vil ha fram opplysninger som bekrefter eller avkrefter om de har gjort noe, sier han.

Hvis ikke byggherreforskriften er fulgt, som Arbeidstilsynet antyder, vil det komme en politianmeldelse.

— Dette er vårt ansvar, og vi har sørget for å påse at entreprenøren tar dette alvorlig og følger det opp. Det har de også gjort på en god måte, sier administrerende direktør i KNAS, Jan Omli Larsen, til fvn.no.

Regiondirektør i Kruse Smith, Jon Syrtveit, opplyser at en granskning av arbeidsulykken pågår for fullt.

— Vi gransker ulykken både internt og sammen med Arbeidstilsynet for å finne ut av om det er noe vi skulle ha gjort annerledes. Granskningen er ikke ferdig, og diskusjonen tar vi internt. En eventuell lærdom får vi ta når vi kommer til bunns i dette, sier Syrtveit.

Området stengt

Inntil videre har Arbeidstilsynet stanset alt arbeid på stedet raset skjedde, og langs kanalen.

— Det er ikke forsvarlig å jobbe der. Faren for at det skjer igjen er til stede. Å kjøre der betyr fare for liv og helse, sier seniorinspektøren.

Regiondirektør Jon Syrtveit bekrefter dette.

— Foreløpig kjører vi ikke på samme måten på utsiden av bygget på det aktuelle området, medgir han.