KRISTIANSAND/OSLO: — Agder får nærmest ingenting ekstra. Sannheten er at vi sannsynligvis ender opp med smuler når alt det som er øremerket er fordelt, raser Michaelsen, som i den nye stortingsperioden har fått plass i Stortingets justiskomité.

Bruker nye midler til gamle stillinger

Michaelsen harme kommer fordi hun mener en svært stor andel av de 1,3 milliarder som loves til politiet i Regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2010 allerede er brukt. Blant annet påpeker hun at 375 millioner kroner satt av til å videreføre stillinger som var nye i 2009. — En stor del av kaka spises altså opp til å opprettholde stillinger. Det er ikke snakk om å opprette nye stillinger, fortviler Frp-politikeren.

Agder bak i køen

I 2010 må politiet i Agder la opptil 20 stillinger stå ledige for å spare penger. Samtidig skal 14 nye sivile stillinger fylles. Politimester Kirsten Lindeberg har tidligere lovet at innsparingene ikke skal gå utover antall politifolk i gatene.

— Vi må jobbe hardere og fortsatt spare og se på egen organisering, sier Lindeberg til Fædrelandsvennen i dag.

Skulle det komme mer penger etter hvert, vil Agder stille bak i køen.

— Etter modellen skal ikke vi få mer før andre har fått sitt, kommenterer visepolitimester Kjell Hegstad.

- Gir penger til resten av landet

Vest-Agder-representanten er sint og oppgitt over at landsdelen står bakerst i pengekøen, og hevder minst 400 millioner kroner av de 1,3 milliardene vil gå til Oslo-området. Michaelsens regnestykke viser at Agder må kjempe med resten av landet om 100 millioner i frie midler.

— Vi har to grenseposter, én på Kjevik og én i Kristiansand havn. Driften av slike grenser krever at det overføres nok midler fra sentralt hold, slik at kriminelle kan stoppes. Det som er skummelt med det åpne Schengen-samarbeidet er nemlig at det er altfor lett for kriminelle å komme seg inn i landsdelen dersom man først har kommet seg inn i Schengen, mener Michaelsen.

Krever sesongbemanning

Michaelsen påpeker også at Sørlandet bør ha en høyere politibemanning i den hektiske turistsesongen, og hun etterlyser midler til dette.

— Vi er en landsdel som i sommerhalvåret har langt flere innbyggere enn resten av året. Likevel har vi altså ikke ressurser til å sende flere uniformerte politifolk ut i gatebildet i sommerhalvåret, sukker Frp-representanten.

- Du sitter på Stortinget - nå er du til og med i Justiskomitéen; er ikke nettopp du i en posisjon til å endre noe av dette du påpeker?

— Jeg vil ha endringer, og jeg vil kjempe for å gi politimesteren de verktøy hun behøver. Blant annet mener jeg det er helt feil at utdannede politifolk skal bruke en så stor andel av sin tid til transporttjenester. Fanger kjøres til frisøren og til tannlegen, til avhør og til tolk - av politi! Dette mener jeg at et spesialopptrent, privat vekterfirma kan ta seg av, slik at politiet kan komme seg ut på gata, sier Michaelsen.