KRISTIANSAND: – Vi ble frosset ut av samfunnet. Folk hilste ikke på oss lenger, fortalte en beveget Hellen Leland Øien (27) i Kristiansand tingrett i går.

Hundeeierne har saksøkt Staten etter politidirektoratets vedtak om at den landskjente grand danoisen må avlives. De mener Odin (6) er snill, leken og trofast – et prakteksemplar av menneskets beste venn.

Stridens kjerne er to episoder på Flekkerøy i fjor, der den røslige hunden påførte først en gutt (5), deretter en dachshund, sår som måtte sys med flere sting.

Naboer aksjonerer

For få dager siden flyttet familien inn i ny bolig ved Farvannet i Songdalen. På øya hadde Odin skapt utrygghet, og det ble utrivelig.

– Folk skulte og snudde ryggen til oss. Vi ble generelt mislikt, utdyper Arild Bryne Øien overfor Fædrelandsvennen.

Alle 19 beboere i det nye nabolaget har underskrevet en støtteerklæring, for å gi Odins familie en varm velkomst.

– Jeg irriterer meg grønn over at de bruker mine skattepenger på å kjøre saken mot Odin, sier Ragnhild Abrahamsen, nabo som i går fulgte saken fra tilhørerbenken.

Naboskapet på Flekkerøy ble satt på prøve da sønnen til et politiektepar kom over for å hilse på Odin mens den lå i bånd på egen eiendom.

Ifølge øyenvitner ville hunden leke. Den bykset fremover, dultet til og påførte gutten rift i munnviken og et blåmerke på brystet. I går erkjente direktoratet at dette tilfellet alene neppe kvalifiserer til avlivning.

– Denne hendelsen i seg selv tilsier ikke at dette er en farlig hund, sa seniorrådgiver Christian Budsberg Pettersen i sin forklaring.

ikke akseptabelt

Den vesle hanndachsen, som veier ti mot Odins 80 kilo, skal ifølge både hundeeier og vitner ha terget grand danoisen i lengre tid.

De møttes på tur på Flekkerøy, Odin kom seg løs og la rivalen i bakken. Det endte med et par centimeters sår på hver side av kroppen.

– Det er ikke akseptabelt at en hund kommer seg løs og skambiter en annen, uttalte Budsberg Pettersen, som mente dette ikke var normal rivalisering.

En veterinær sa i går at dette dreide seg om en «liten skade»:

– Når hunder biter hverandre blir det ganske dype sår. Odin kunne med sine store tenner fort ha punktert lungene om den hadde bitt hunden, mente sakkyndig vitne Ansgar Kohle.

Odin-eier Arild Bryne Øien ble forrige måned frifunnet for straffansvar i Kristiansand tingrett, etter å ha nektet politiets forelegg på 4000 kroner etter dachsepisoden.

Rettssaken om Odins skjebne avsluttes i dag.