LILLESAND: Viltnemnda advarer nå mot krypskyttere.

– Når moralen er så lav at noen på denne tiden skyter ei rådyrgeit med to fullt utviklede kje i magen, er det helt bak mål, sier ettersøksansvarlig i Lillesand viltnemnd, Rune Blix.

Gått på stumpene

Han utelukker ikke at krypskytterne bruker lyddemper for ikke å bli oppdaget. Viltnemndas leder Elisabeth Ording tror rådyret på Kalvøya i Blindleia har gått på stumpene av forbeina en god stund. Dette bar beina preg av, og i tillegg var rådyret avmagret.

ØDELAGTE: Begge forbena på rådyret var ødelagt. Rune Blix i Viltnemnda er ikke i tvil om at rådyret ble skutt på av krypskyttere. Foto: Helge Corneliussen

Likevel forsøkte rådyret forgjeves å flykte da en jeger kom for å avlive dyret.– Rådyret må ha hatt store lidelser. Trolig ble den truffet av et skudd i det ene beinet, og det andre beinet er ødelagt av splinter, sier Blix.

Han oppfordrer folk til å melde fra til politiet om de hører skudd eller observerer unaturlig trafikk om nettene i Høvåg og skjærgården.

Fant bukkehode

I lengre tid har det vært meldt om mye rådyr i Høvåg. En stor bukk har også vært observert. I forrige ble bukkens hode funnet. Blix er ikke i tvil om at rådyrbukken også ble et offer for krypskyttere og tyvslakt.

– Det er opp til Lillesand kommune å anmelde dette, men det tror vi blir gjort. Vi har kontakt med dem, sier Rune Blix, som også minner om båndtvangen.

– Vi hører stadig om at hunder plager beitende husdyr, vilt og fugl. Det er båndtvang mellom 1. april og 20. august, men en hundeholder skal alltid ha kontroll over hunden. Vi frykter flere tragedier nå som sommeren er her. Den første som hopper i land fra båten er ofte en hund og ofte er den uten bånd, sier Blix.