Hva mener du? Si din mening under artikkelen.

KRISTIANSAND: Informasjons— og søkeselskapet Eniro publiserer nå fødselsdag og måned for alle som er registrert i telefonkatalogen.no. Med mindre du har hemmelig telefonnummer vil alle som søker på navnet ditt i katalogen få opp fødselsdatoen din ved treff.

Dette har fått daglig leder Steinar J. Olsen i Stormberg til å reagere.

— Det er ikke aktuelt for Stormberg å ha et videre samarbeid med Eniro dersom de ikke velger å snu. Vi sendte en formell henvendelse til Eniro i formiddag, og venter nå på svar, sier Olsen til fvn.no.

Blir ikke fornyet

Annonseavtalen til en verdi av om lag 200.000 kroner løper ut om et par måneder. Den blir ikke fornyet hvis publiseringen fortsetter, og Stormberg-gründeren håper at andre annonsører også vil stramme inn på annonsekronene.

— Å offentliggjøre fødselsdato til hundretusenvis av mennesker uten å få forhåndssamtykke er klart kritikkverdig. Folk har ikke bedt om at den type personopplysninger blir eksponert. Det er mange som er åpne med sine personopplysninger, og det er greit. Men da er det et valg man tar selv, sier Olsen, som mener kriminelle kan misbruke informasjonen.

— ID-tyveri blir enklere når fødselsdato er så lett tilgjengelig. Når man kobler dag og måned opp mot for eksempel skattelistene, får man tak i hele fødselsnummeret, sier han.

Spilt inn for Justisdepartementet

At de første seks sifrene i personnummeret i praksis er tilgjengelig for alle, mener også Datatilsynet er problematisk.

— Hvis man sammenstiller informasjonen de ulike aktørene publiserer, er det klart det kan være problematisk. Det kan for eksempel lettere oppstå nye former for kriminalitet, som identitetstyveri. Dette er en enorm utfordring, som vi har spilt inn for Justisdepartementet, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, til Aftenposten.no.

DAG OG MÅNED: For å gjøre sine tjenester mer tilgjengelige for brukerne går Eniro ut med fødselsdag og -måned i søketjenesten Telefonkatalogen.no. (Foto: Faksimile)

Men i henhold til Datatilsynets tolkning av personvernloven, er Eniros publisering av fødselsdager imidlertid ikke ulovlig.

— Vi har akseptert at Eniro publiserer fødselsdag og -måned. Ut i fra det regelverket vi har i dag har de lov til det, isolert sett, sier Skåra.

Frist til tirsdag

Stormberg har samarbeidet med Eniro i flere år. Tidligere har turtøyprodusenten annonsert i papirkatalogen, men har nå et rent nettsamarbeid på telefonkatalogen.no og gulesider.no.

Steinar J. Olsen har gitt Eniro en frist til tirsdag på å svare ham.

— Hvis ikke vi har et svar innen lunsj, får vi purre videre, sier han.

Portalsjef Tore Andre Godager i gulesider.no bekrefter overfor fvn.no at de har mottatt henvendelsen fra Stormberg. Men noen endring i publiseringen tviler han sterkt på.

- Ekstratjeneste

  • De er nok den eneste annonsøren vi har hørt noe fra. Vi tar all kritikk alvorlig, og vil gjøre våre vurderinger fortløpende. Men Datatilsynet har sagt at dette er greitt. Da får man i så fall ta det opp med Datatilsynet eller politikerne, sier Godager til fvn.no.

Eniro har mottatt både positive og negative reaksjoner på offentliggjøringen. Godager synes reaksjonene er interessante, men understreker at de fleste nettaviser publiserer skattelister, som fra tidligere år også viser fødselsdato og år.

— For oss er dette en ekstratjeneste for folk som vil vite bursdager. Mange aviser publiserer også fødselsdager. Men vi skjønner at dette er nytt for mange, sier han.

Hva mener du? Si din mening under.