KRISTIANSAND: «Retten har lagt avgjørende vekt på at det dreier seg om en brutal og uprovosert voldsutøvelse begått av de to i fellesskap. Det ble brukt slagvåpen, og utfallet kunne lett blitt langt verre enn det faktisk ble. Både for de fornærmede og tilskuerne som helt uforvarende kom opp i situasjonen, var det en stygg og skremmende episode», skriver dommerne i Kristiansand tingrett.

Les også: Slo asylsøkere bevisstløse med metallrør

Retten streifer også innom spørsmålet om voldsutøvelsen var rasistisk motivert, og dette er noe uklart.

Rasistisk hjemmeside

«Begge de tiltalte benektet dette på det sterkeste, men det er på den annen side grunn til å bemerke at den ene tiltalte og hans søster begge har vært med på en rasistisk hjemmeside med navn White Soldiers, uten at dette har vært avgjørende for rettens vurdering», heter det i dommen. Søsteren som er omtalt er kjæreste med den tiltalte 23-åringen.

Det var 30. juli i fjor at de to mennene bevæpnet med et 93 centimeter langt og 411 gram tungt aluminiumsrør gikk til angrep mot asylsøkerne som oppholdt seg på idrettsplassen på Birkeland i det fine sommerværet. En tredje asylsøker klarte å løpe av gårde da voldsmennene slo til.

Det var flere vitner til voldsepisoden.

Til sykehus

Ifølge tingretten var en mann som satt i en hage like ved idrettsplassen vitne til det som skjedde. Han reagerte umiddelbart på voldsanvendelsen som ble utført mot asylsøkerne/innvandrerne.

«Han så på en avstand av ca 30 meter de to norske guttene løpe etter og innhente to av innvandrerne og på en brutal måte og slå disse ned med slagvåpen. Vitnet og andre som etter hvert kom til stedet, ropte at de norske guttene skulle stoppe umiddelbart med det de holdt på med, noe disse bare motstrebende gikk med på, før de kjørte vekk fra stedet. Begge innvandrerne var stygt skadet og ambulanse og etter hvert også luftambulanse, ble derfor tilkalt», står det i dommen.

Må betale erstatning

Retten skriver at den ene asylsøkeren fortsatt har merke i halsregionen etter slaget, mens den andre fortsatt sliter med nedsatt syn og hodesmerter. Begge ble innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Den ene ble liggende over natta, mens den andre var innlagt i tre døgn.

I forbindelse med etterforskningen ble det beslaglagt et kinesisk slagvåpen hos den yngste av de to domfelte. Våpenet var kjøpt på internett.

De to domfelte er også dømt til å betale den ene asylsøkeren 40.000 kroner i oppreisningserstatning.

Les også: — Jeg måtte løpe for å slippe unna