OSLO: 50-åringen ble i tingretten dømt for to tilfeller av grove narkotikaforbrytelser, salg av ca. 100 gram metamfetamin og oppbevaring av samme stoff og mengde.

I tillegg ble han dømt for ti tilfeller av narkotikaforbrytelser. Dette var kjøp og oppbevaring av mindre kvanta amfetamin og metamfetamin, tabletter med narkotiske virkestoffer og to tilfeller av salg av mindre kvanta narkotika.

Straffen ble satt til fengsel i ett år og fire måneder, hvorav seks måneder betinget. Den domfelte anket over straffutmålingen til lagmannsretten, som forkastet anken.

Både tingretten og lagmannsretten kom til at vilkårene for å ilegge samfunnsstraff i stedet for fengselsstraff ikke var til stede.

I Høyesterett vant mannen frem med sin anke, og der ble straffen satt 350 dager samfunnsstraff. Rikets øverste dommere påpekte at 50-åringen siden januar 2009 har vært med i rehabiliteringsprosjekt og mottar daglig Subutex.

Ifølge Høyesterett var dette ikke nok til å ilegge samfunnsstraff. Det var avgjørende at domfelte hadde omsorgsansvar for sin kone, som var totalt avhengig av hans tilstedeværelse, særlig på grunn av angstlidelse. Soning av fengselsstraff ville gå hardt ut over henne, noe som også kunne sette rehabiliteringen av mannen i fare.

Domfelte har i store deler av livet vært rusmisbruker, men Høyesterett mener mannen nå har en reell mulighet til å bli kvitt rusmisbruket. Hensynet til ektefellen og rehabiliteringen endte altså med samfunnsstraff.