KRISTIANSAND: Reklamebyrået Recommended Norway AS satset friskt i 2008, og økte lønnskostnadene med mer enn 30 prosent fra året før.

Så kom finanskrisen, og byrået maktet ikke å hive seg rundt i tide før tidevannsbølgen kom.

16 ansatte er nå permittert, og styret har stanset alle utbetalinger. Reklamebyrået trues med konkurs, men en ukjent investor lurer i kulissene.

Inntektssvikt på 13 millioner

Fvn.no har fått tilgang til regnskapstall, panteopplysninger og prognoser for tidligere og inneværende budsjettår, og i dag viser resultatregnskapet et underskudd på 3.000.000,— kroner pr utgangen av september.

Selv om kundegrunnlaget er godt, viser prognosene for 2009 et kraftig stup i driftsinntektene:

Driftsinntekter 2008: 34,6 millioner

Driftsinntekter 2009: 21 millioner (estimat)

Nordea Bank Norge ASA er største kreditor med et samlet krav mot selskapet på omkring 3 millioner kroner, i tillegg har de et leasingkrav på 400.000,- Bønn om hjelp til 44 kreditorer

Nordea har pant i varelager og utestående kundefordringer, men ved en konkurs anslår et advokatfirma at banken bare delvis vil oppnå dekning av kravet, samt at de øvrige 44 kreditorene vil tape alle sine utestående fordringer.

Nordea har derfor valgt å ettergi 50 prosent av gjelden, minus pant, dvs 700.000,- kroner, samt innvilget en snau million i kreditt. Banken setter imidlertid som krav at kreditorer med krav på over 5.000,- også ettergir 50 prosent av gjelden.

— Vi kan ikke kommentere denne enkeltsaken, men på generelt grunnlag kan vi si at vi er ute etter å finne smidige løsninger i slike situasjoner, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Han understreker at banken må ivareta sin rolle som bank på en god måte, og at i noen tilfeller er konkurs den riktige løsningen.

Forlenget frist

Akseptfristen for å svare på tilbudet om akkord løp ut 2. november, men er forlenget med noen dager, da flere kreditorer ennå ikke har bestemt seg.

  • De av kreditorene som har svart, har gått med på akkorden, sier Erik Eriksen i advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS, som bistår Recommended i prosessen. Noen av kreditorene som mangler, er utenlandske.

— Vi har ihvertfall satt frist til ut denne uken, sier Eriksen.

Investor

Etter det fvn.no kjenner til har en enkeltinvestor stilt garanti for akkorden på 2,5 millioner kroner. Men den potensielle kjøperen går kun inn med penger dersom akkorden går i orden.

— Det er levert gode resultater i år, og dersom vi kommer i havn nå, forhåpentligvis i løpet av uka, er det godt håp om å kunne drive videre i 2010, sier styreleder i Recommended, Terje Normann Johansen.

— Hvem er den ukjente investoren?

— Det har vi foreløpig valgt å holde for oss selv, sier styrelederen.