KRISTIANSAND: Mannen var i full jobb både som drosjesjåfør og selvstendig næringsdrivende innenfor bygg og vedlikehold da han mottok stønad fra Nav i to perioder, fra november 2001 til november 2002, og fra mai 2004 til september 2007. 48-åringen hevdet i retten at han gjennom sitt yrkesaktive liv har vært utsatt for løsemidler og av den grunn har dårlig hukommelse. Han mente at det først og fremst er hans løsemiddelskade som har ført til at han ikke har gitt Nav riktige opplysninger om sitt arbeid.

Ingen av legeerklæringene som ble framlagt støttet imidlertid tiltalte på dette punktet, tvert imot konkluderte de med at han ikke hadde noen tegn til hjerneskade som følge av løsemiddeleksponeringen.

Kristiansand tingrett mente derfor at til tross for at tiltalte kan ha en noe redusert hukommelse, foreligger det en rekke momenter som tilsier at han har handlet bevisst og «med et fast forbrytersk forsett».

48-åringen ble også dømt for forhold knyttet til manglende innlevering av selvangivelse, manglende regnskapsføring og manglende innlevering av næringsoppgave til ligningsmyndighetene.

I tillegg til fengselsstraffen ble han dømt til å betale tilbake 606.230 kroner til Nav Kontroll Sør og 364.210 kroner til Nav Kontroll Vest, samt sakskostnader.