Kristiansand: – Vi klarer nesten ikke å møte etterspørselen. Fiskerne får for små fangster i forhold til etterspørselen. Fangstene er alltid mindre om sommeren enn om vinteren. Men i år er det enda færre reker enn det pleier å være, sier Reidar Fredriksen i Fiskeeksperten Reinhartsen.

Rekeprisen hos Fredriksen på fiskebasaren i Kristiansand er for tiden 150 kroner per kilo. I sommer har prisen variert mellom 120 og 160 kroner per kilo. Den høyeste rekeprisen som noensinne er registrert i Kristiansand, er ifølge Fredriksen 180 kroner.

– Vi er nesten for godt vant her på Sørlandet. Andre steder i landet ligger rekene på 120-170 kroner per kilo hele året. Vi er foreløpig ikke i nærheten av prisrekord, men hvis vi får ei uke med kuling, kan det fort skje, sier Fredriksen.

Lite i helga

Tilgangen på reker er størst midt i uka, på onsdager og torsdager. Resten av uka er det verre med.

– De fleste båtene kommer inn tirsdag kveld eller onsdag morgen hele året. Derfor har vi for lite reker mandag og tirsdag. Onsdag og torsdag har vi som regel nok. Så har vi for lite reker igjen når helga kommer, sier Fredriksen.

Som regel får han dekket det meste av etterspørselen med reker fra kysten i Sør-Norge. Men det hender han må ty til langreiste reker.

– Det har hendt at vi må bestille reker med fly fra Tromsø. Det har jeg sluppet denne uken, men for tre uker siden fikk jeg ned reker fra Tromsø, forteller Fredriksen.

Også andre utsalgssteder sliter med å få tak i nok reker. Ica Maxi på Lund har vært tomme flere ganger den siste tiden.

– Det er veldig lite reker å få tak i. Da er det vanskelig å holde prisen nede, sier Marte Jørgensen, ferskvaremedarbeider hos Ica Maxi på Lund. Prisen på reker der er 99 kroner per kilo for tiden, billigst i vår lille reketest.

Dårlig i 2010 også

Statistikk fra Skagerakfisk viser at det så langt i år er omsatt 1194,4 tonn reker gjennom deres mottak. I fjor på samme tid var tallet 1250,7 tonn.

– Fangsten er for liten, både for kokte reker og reker til produksjon, sier Tor Ivar Hansen i Skagerakfisk.

Havforskerne er ikke overrasket over den labre rekefangsten.

– Dette er vel langt på vei som forventet og forutsatt. Data fra de siste årene viser at årskullene i 2007 og 2008, som vi fisker på nå, er betydelig svakere enn årskullene har vært de siste 3-4 årene. Dette vil gi mindre fangst i år og sannsynligvis også neste år, sier Anders Jelmert, forsker ved Havforskningsinstituttet på Flødevigen.

– Hvorfor er det slik?

– Ja, det er et spørsmål mange skulle hatt et sikkert svar på. Det kan skyldes høy dødelighet hos larver og yngel på grunn av lite mat eller at for mange blir spist. Det kan også skyldes at for få reker har fått anledning til å gyte, sier Jelmert.

Forskeren tror ikke årsaken er at vi fisker og spiser for mye reker.

– Det er lite som tyder på at vi har fisket for mye de siste 3-4 årene. Men vi må kanskje vurdere å redusere fisket hvis bestanden faller dramatisk. Fremtidsutsiktene for reker bør likevel være gode. Reker har stort reproduseringspotensial, så bestanden kan ta seg veldig fort opp igjen, sier Jelmert.