SONGDALEN: — Spesialenheten har på flere punkter vært i tvil om det er grunnlag for å straffe betjentene for vurderinger og gjennomføring av den aktuelle bilforfølgelsen. Dette er særlig begrunnet i at forfølgingen ble igangsatt med bakgrunn i en straffbar handling som ikke kan ansees å være av alvorlig karakter, skriver Spesialenheten i sin rapport.

«Sinnssyk» biljakt.

28. april i fjor foretok en politibetjent og en politistudent en biljakt på en 36-åring i Songdalen. Årsaken var at patruljelederen visste at sjåføren kjørte uten førerkort, og studenten som var sjåfør la seg dermed på hjul.

Biljakten som av vitner ble omtalt av ”sinnssyk”, pågikk totalt 13,5 kilometer, og deler av jakten gikk gjennom et boligområde. Ferden endte til slutt med at 36-åringen omkom etter å ha kjørt i et tre.

I rapporten går Spesialenheten langt i å hevde at grunnlaget, nemlig at sjåføren kjørte uten førerkort, ikke var god nok grunn til å igangsette en politijakt. Det understrekes blant annet at betjentene visste hvem som kjørte bilen, de hadde adressen til vedkommende og kunne dermed konfrontert ham med det straffbare forholdet på et senere tidspunkt.

At politibetjenten visste hvem vedkommende var mener Spesialenheten hadde vært godt nok bevis til å få dømt ham.

Krasjet i fluktbilen.

Et av forholdene under politijakten som Spesialenheten omtaler spesielt er bruken av såkalt ”torpedering”. Da 36-åringen nektet å stoppe for politiet, valgte nemlig patruljen å krasje inn i fluktbilen i et forsøk på å sette sjåføren ute av spill.

Granskerne mener dette maktmiddelet var altfor brutalt i forhold til forbrytelsen, og at torpederingen kunne være med på å opphete situasjonen. Stedet hvor 36-åringen omkom ligger omkring 1,3 kilometer fra stedet hvor politipatruljen kjørte inn i fluktbilen.

I avhør har betjentene forklart at bilen de forfulgte vinglet mye etter en tid. Dette tolket politiet som et mulig bevis for at 36-åringen kjørte i ruspåvirket tilstand. Ifølge betjenten skal ikke farten har vært spesielt høy. Dette konkluderer også Spesialenheten med i sitt vedtak.

— Sammenlignet med andre saker Spesialenheten har hatt til strafferettslig vurdering, synes det som om hastigheten underveis har vært noe lavere enn det som ofte vil være situasjonen, står det.

Ble ikke orientert.

Også en operasjonsleder ved Agder politidistrikt ble etterforsket av Spesialenheten i tilknytning til saken. Men i rapporten går det fram at operasjonslederen aldri ga noen ordre om hvordan forfølgelsen skulle gjennomføres. Han ble heller ikke gjort kjent med torpederingsforsøket, noe Spesialenheten mener burde vært gjort. Operasjonsleder ringte imidlertid lensmannskontoret i nabokommunen Marnardal for å få bistand til å stoppe 36-åringen.

For operasjonslederen konkluderer Spesialenheten med henlegges fordi ”intet straffbart forhold anses bevist”.

For politibetjenten og politihøgskolestudenten henlegges saken imidlertid etter bevisets stilling.