SIRDAL: Gjengen på åtte snøscooterkjørere skal ifølge politiet ha kjørt inn i verneområdet fra Eikerapen i Åseral. Da de ble oppdaget av lensmann Helge Tonstad, befant gjengen seg ved Øyarvatnet i Sirdal, flere mil og et par timers kjøring lenger nordover.

— De var langt inne i verneområdet, og var fortsatt på vei nordover. Dette skjedde midt i et reinsdyrområde, med reinsdyr som forbereder seg til kalving i mai. Kjøringen var så på trynet som det går an å være, raser Tonstad til fvn.no.

Politiet kastet seg over

Uheldigvis for gjengen og heldigvis for reinsdyrene var Tonstad og et lag fra politiets utrykningsenhet (UEH) på øvelse ved Roskreppfjorden kraftverk, i nærheten av Øyarvatnet.

En 28 år gammel mann fra Søgne ble pågrepet på heia, mens sju andre personer stakk av.

— Vi så åtte scooterførere som dundret nordover, og bestemte oss for å stoppe dem. Vi stod i et juv. Jeg var fullt uniformert og ga tegn til dem om å stanse. En kollega av meg kastet seg over den ene og fikk trykket ned dødmannsknappen. De andre føk avgårde, forteller lensmannen.

28-åringen hadde verken løyve eller tillatelse, og innrømmet forholdet.

— Han la delvis alle kortene på bordet, og kan regne med en kraftig reaksjon. Vi er ikke ferdig med de andre heller. Ikke en av dem skal føle seg sikre, sier Tonstad.

Politihelikopter satt inn

Politiet kjenner foreløpig ikke identiteten til de sju personene som slapp unna. Rogaland og Agder politidistrikt samarbeidet i jakten på dem, uten resultat. I Setesdal ble både lensmannen i Bygland og lensmannen i Valle kalt ut. De sjekket stikkveier mellom Rysstad og Langeid, med mistanke om at rømlingene prøvde å komme seg ned til riksvei 9. Også et politihelikopter, som hadde deltatt på en øvelse i Kristiansand, ble satt inn i jakten.

— Det skulle tilbake til Gardermoen, og tilbød seg en tur i området. Men helikopteret var for sent ute, sier lensmann i Bygland, Sigurd Langeid, som i likhet med kollega Tonstad likte dårlig den ulovlige kjøringen.

Forsvant sørover

  • Tullekjøring i verneområde gir store bøter. Det kan fort bli mellom 10 og 15.000 kroner, og i verste fall beslag og inndragning av snøscooteren, sier han.

Politiet mistenker at rømlingene kjørte sørover, trolig mot Hægebostad, da de slapp unna. Søket ble avsluttet i 16-tiden. Saken er nå under etterforskning, og det skal foretas flere avhør.

— Alt skjedde så fort, og vi kunne ikke kjenne dem igjen siden de kjørte med hjelmer. Vi så heller ikke skiltene, sier Tonstad.

Scooterføreren fra Søgne ble guidet bort fra området av politiet.

— Det var ikke grunnlag for mer enn en anmeldelse, opplyser lensmannen.

- Hele heia ville blitt ødelagt

Politiet kjørte selv snøscootere i verneområdet da de traff på scootergjengen. Det synes imidlertid ikke lensmann Tonstad er problematisk.

— Vi må ha en del kontroller, og det skal vi fortsatt ha. I fjor var det akkurat likt rundt påske. Da kom også folk kjørende sørfra på snøscootere. Hadde ikke vi hatt kontroller, ville hele heia blitt ødelagt.