BYGLAND: – Jeg så alt som skjedde på skoleplassen. Vian hadde ringt etter meg. Hun ville at jeg skulle låse henne inn på skolen slik at hun kunne gjemme seg for eks-mannen. Da så jeg Vian ligge der knivdrept med de fire barna rundt seg. Jeg prøvde å få de to minste vekk fra den døde moren. Da sa den eldste sønnen hennes: «Hvis du tar med deg barna, så dreper jeg deg nå». Da måtte jeg bare flykte i full fart.

Blanca Hills hadde nøkler til skolen siden hun jobber på SFO. Hun forteller om tragedien med sorg i blikket hjemme i stua i Prestelidi i Bygland. På peishylla brenner et lys foran et bilde av henne og den 38 år gamle kvinnen som ble knivdrept av sin eks-mann på skoleplassen i Bygland litt over klokken 16 sist onsdag. Sønnen, som er 18 år, er siktet for medvirkning til drap på sin egen mor. Blanca og hennes ektemann Enrique Arrigada var som foreldre for Vian. I tillegg var de to kvinnene bestevenninner.

Datteren

En avtale om foreldreansvar, fast bosted og samvær som Vian og eks-mannen undertegnet i Arendal 27. juni hos Fylkesmannen, gjorde irakeren rasende, forteller Enrique Arrigada. Under punktet samvær, heter det at den 10 år gamle datteren og den 4 år gamle sønnen skal bo hos mor, men skal være hos faren hver onsdag fra kl. 16.00 til kl. 20.00, og hver søndag fra kl. 10.00 til kl. 19.00. – Faren var sint fordi han ikke fikk lov til å ha datteren hos seg om nettene, forteller ekteparet.

Ville bli norsk

Ifølge ekteparet Hills/Arrigada ønsket Vian av hele sitt hjerte å bli norsk. I november i fjor konverterte hun til kristendommen. Da fortalte hun gråtende til Blanca at hun hadde løyet da hun kom til Norge og at hun ikke var 31 år, men 38 år og at eldste sønnen var så mye som 18 år. Løgnen var trolig for å gjøre det lettere å få opphold i Norge. Vian fikk seg også ny norsk kjæreste i Bygland. På den tiden visste den 10 år gamle datteren at faren truet med å drepe moren.

– Vian ville fortelle om sin norske kjæreste. Da sa datteren: «Vær så snill, ikke gjør det mamma. Da dreper pappa deg». Da svarte Vian at nei, nå gjorde hun som hun ville for hun var ikke sammen med pappaen deres lenger, sier Blanca Hills.

Alltid redd

– Vian var alltid redd. Hun slappet bare av på jobben. Hun var redd for at eks-mannen skulle drepe henne. Hun var redd for den eldste sønnen også. En gang angrep han henne slik at hun fikk flere blåmerker på kroppen. Jeg spurte henne om hun ikke ville politianmelde sønnen, men det ville hun ikke, sier Blanca.

– Tre uker før drapet undret faren overfor kolleger på jobben om en 16 år gammel gutt ville få fengsel hvis han drepte moren, sier Enrique. Han var den drapssiktedes nærmeste overordnede på jobben.

Politiet

– Hun var mange ganger til politiet. Hun var der så mange ganger at hun syntes det var flaut. En gang sa hun til meg at «det er jo ikke bare meg som trenger hjelp», sier Blanca Hills. – Hvorfor kunne ikke samfunnet sørget for å flytte eks-mannen? Han ble jo bare verre og verre, måned for måned. Samfunnet har vært alt for tålmodig. Det har bare ventet, ventet, ventet. Hadde de gjort noe, hadde hun levd i dag, sier ekteparet som var Vian Bakir Fatahs venner og «foreldre».

FAKTA

Vian Bakir Fatah (38) fra Irak og Kurdistan ble knivstukket og drept av sin eks-mann i skolegården i Bygland onsdag.

Hennes eldste sønn, som viser seg å være 18 år og ikke 16, er siktet for medvirkning til drapet.

Alle fire barna og kjæresten hennes var vitne til drapet.

Barna er tre gutter og en jente. Datteren er 10 år, sønnene 4, 12 eller 15 (kan være gitt feil opplysninger da familien kom til Bygland for ca. 8 år siden) og 18 år.