KRISTIANSAND: Det skriver han om i en blogg på Den Norske Kirkes hjemmeside. Under overskriften ”På biskopens blokk” skriver nemlig biskop Olav Skjevesland, regelmessig korte, personlige betraktninger om aktuelle forhold i kirke og samfunn.

Han håper bloggene kan være med på å få i gang debatter om viktige tema, og samtidig være et vindu utad. Personlig ansvar på sjøen og veien er et viktig tema, mener Skjevesland.

— Noen båtførere er hensynsløse og ville, og setter andres liv i fare, sier Olav Skjevesland, biskop i Agder og Telemark.

Han skriver i bloggen: ”Det 5. bud: ”Du skal ikke slå i hjel” – har i dagens samfunn sin mest brennende aktualitet i trafikken, både på sjøen og på veien.”

Han spør om det personlige ansvar er blitt hjemløst. ”De instanser som overvåker trafikken til lands og til vanns roper varsku innfor sommeren. Dystre spådommer om uker med tragiske ulykker, gjør inntrykk. Og de siste helgenes stygge hendelser varsler at spådommene faktisk kan slå til.”, skriver han videre.

Lever her og nå

Biskopen er skremt over spådommene, og ber folk tenke seg om når de setter seg bak rattet på båter med kraftige motorer.

— Politiet rapporterer om en tut-og-kjør-adferd der ute som er skremmende og ansvarsløs. Det virker som mange blir så beruset av øyeblikket, og lever så til de grader her og nå at de glemmer å tenke over konsekvensene. Ekstra ille blir det når det er alkohol inne i bildet, sier Skjevesland.

Han ønsker på ingen måte å legge en demper på gleden over sol, sommer og båtliv, men ber båtfolket om å ta med seg hodet og vettet på tur.

Gorm Christoffersen, daglig leder for Hartmanns brygge i Kristiansand og båtutleier er klar over at han har et stort ansvar både når han setter seg bak rattet på en båt, og når han leier ut båter. Vi treffer ham sammen med biskopen utenfor restauranten på Hartmanns brygge.

— En må være spesielt oppmerksomme når en kjører båter med kraftige motorer, sier Christoffersen.

Skjevesland er glad for den innstillingen.

— Nå er det selvsagt mange grunner til at ulykker skjer. Uheldige omstendigheter kan slå til samtidig, med drepende utgang. Men mye kan gjøres for å unngå at det verste skjer. Når tragedien rammer vet vi hvor vondt det er for familie, venner, naboer og alle andre rundt. Veggene mellom gleden og sorgen er veldig tynne, minner han om.

Ansvarsetikk

Olav Skjevesland har også blogget om knusing av kister på kirkegårder, bensinpriser og vold i hjemmet. Til nå har reaksjonene på bloggingen vært udelt positiv.

— Vi har ansvar for andres liv. Når det gjelder trafikken til lands og til vanns er det viktig å bruke fartøyet sånn vi ikke skader andre. Sommeren kommer. Det er tid for ansvar. Det er tid for å diskutere ansvarsetikk, mener Olav Skjevesland.