GRIMSTAD: I går møttes 16 av Agder-fylkenes til sammen 30 ordførere og begge fylkesordførerne i Grimstad på initiativ fra byens ordfører Hans Antonsen (V). Med Kommunenes Sentralordfører som vertskap var eneste sak på agendaen: Bør det startes en ny prosess med sikte på å finne ut om tiden er moden for å slå sammen de to Agder-fylkene? Det ble ikke fattet noe vedtak, men stemningen er klar: Bare tre av de østligste ordførerne sier klart nei til Agder-fusjon nå. Arendal er på glid, i likhet med fylkesordfører i Aust, Laila Øygarden. De øvrige 15 sa klart JA og er utålmodige for å få fart på en prosess som kan sørge for ett Agder-fylke innen stortingsvalget i 2011. — Det er ingen tvil om at tiden jobber for en sammenslåing av Agder-fylkene. Men dette må forankres sterkt lokalpolitisk. Jeg snakket med ordfører Torild Rolstad Larsen (Ap) i morges, og vi er enige om at denne saken må opp igjen på dagsorden igjen nå i Arendalspolitikken. Men vi er skeptisk til å stresse mot en avklaring innen 2011, sa varaordfører Tormod Vågsnes (KrF). Han hadde drøyt helt mot slutten av møtet med å ta ordet.

VENTET OVER 40 ÅR

Det fikk Kristiansands-ordfører Per Sigurd Sørensen til å ta ordet: - Under den store kommunesammenslåingen rundt 1960 sa mange sentrale politikere at tiden var overmoden for en sammenslåing av Agder-fylkene. Det er langt over 40 år siden! Hvor lenge skal tiden jobbe for ett Agder? – I 40 år til?? repliserte Sørensen.

Etter møtet konkluderte Sørensen med at det er det gamle motsetningsforholdet mellom Arendal og Kristiansand som skaper vanskene. Det var en analyser Tvedestrands-ordfører Jan Dukene sa seg enig i: - Problemet er at Arendal ikke kan få bestemt seg for hva de vil, sa Dukene. Til tross for at han bor i en kommune øst for Arendal, er hans konklusjon klar: Ett Agder snarest!

FOR

Gjerstad-ordfører Rune Hagestrand (Høyre) sa seg enig: - Han minnet skeptiske ordførerkolleger på grensen øst i Aust-Agder om at småkommuner kan stå sterkere sammen i ett Agder med 30 kommuner – enn blant 15 kommuner i dagens fylke. Vegårshei-ordfører Maya Twedt Berli (Arbeiderpartiet) var hjertens enig, selv om hun medga at verken hennes egen sønn (!) eller flertallet av egne innbyggere er enige akkurat nå.

I MOT

Men tre ordførere erklærte seg som motstandere av Agder-sammenslåing: Risørs nye Rødt-ordfører, Knut Henning Thygesen, mener sentraliseringen har gått langt nok, og at fylkene er store nok. Han frykter å bli enda mer marginalisert i et stort Agder enn i dagens Aust-Agder. Åmli-ordfører Tellef Olstad var enig. Han antyder overfor Fædrelandsvennen at stilt overfor et tvangsvalg, kan det være at Åmli i stedet søker overgang til Telemark! Også Frolands ordfører Sigmund Pedersen (Senterpartiet) var enig med Thygesen, og mente fylket er stort nok og ønsker ingen sammenslåing nå.

Fylkesordfører Laila Øygarden (Ap) i Aust-Agder lover at saken tas opp i fylkesutvalget i slutten av august, med tanke på å sette ned et nytt utvalg for å se på muligheten for fylkessammenslåing.

— Jeg tror ikke regionen har tatt inn over seg hva som skjer med begrepet «Agderbyen» etter hvert som den nye E18-motorveien blir ferdig, fremholdt Grimstad-ordfører Hans Antonsen. Han tror mange flere i hans kommune vil se vestover når ny sikker vei tilbyr 30 minutters reisetid Grimstad-Kristiansand fra 2009.