FROLAND: — Flammene nærmer seg faretruende bebyggelsen i Belland, og det er dette tettstedet som nå er i størst fare for å bli tatt av brannen, sier brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder brannvesen til fvn.no.

Alle beboerne i Belland er evakuert, og nå jobber mannskaper fra Heimevernet, brannvesenet og sivilforsvaret på speng med å bløtlegge husene.

— Vi har satt inn store ressurser for å redde bebyggelsen i Belland. Det har blitt drevet slukking der siden i dag morges, og innsatsen har blitt trappet opp utover ettermiddagen og kvelden, sier Kongsvik.

75 personer evakuert

I tillegg til beboerne i Belland, er beboerne i Mykland og Ytre Lauvrak evakuert.

— Totalt er det 75 personer som er evakuert, sier Kongsvik.

Brannen i Froland sprer seg stadig, og det brenner nå i alle himmelretninger.

— Vi har hatt en negativ utvikling. I dag morges brant det hovedsakelig mot sør, men nå brenner det også mot øst, vest og nord. Det gjør at slukkingsarbeidet nå er mer komplisert, sier Kongsvik.

Se video: Torbjørn Mykland er en av de som måtte evakuere i Belland — Situasjonen er uoversiktlig

Han forklarer at skiftende vindretning er grunnen til spredningen.

— Vinden er vår største utfordring. Den skifter stadig retning og styrke, og det gjør situasjonen uoversiktlig og turbulent.

Vinden har nå løyet i Froland, og det er meldt rolige vindforhold i natt.

— Det er nærmest vindstille her nå, men jeg er redd for at det vil blåse opp igjen i morgen. Det var det som skjedde i dag, sier Kongsvik.

Styrker mannskapet

Et mannskap på 140 personer har i dag kjempet mot flammene i Froland, og i natt vil bemanningen være på rundt 100. I morgen vil innsatsen bli ytterligere styrket.

— Vi opptrapper til 170 personer, sier Kongsvik.

Det lokale brannvesenet har fått hjelp fra mannskaper fra Grimstad, Lillesand, Birkenes, Porsgrunn og Skien.

— Vi har også fått tilbud om bistand fra Bergen, så det skorter ikke på innsatsen. Det er naturkreftene som setter begrensninger for oss, sier Kongsvik.

Han anslår at 20.000 mål med skog har gått opp i flammer. Andre kilder tror det dreier seg om 30.000 mål. Brannen er uansett den største siden andre verdenskrig.