BYGLAND: Sent i fjor høst kom den 31 år gamle kvinnen, som onsdag ble knivdrept ved Bygland skole, løpende ned i Bygland sentrum ved fire-tiden på natten, der hun påtraff et avisbud utenfor bensinstasjonen.

— Hun var livredd, fordi mannen kjørte rundt og lette etter henne, forteller avisbudet til fvn.no.

Den 38 år gamle mannen skal ha truet med å drepe henne med øks. Avisbudet kjørte deretter kvinnen til en ansatt ved sosialkontoret i Bygland, som deretter sendte henne til krisesenteret i Kristiansand.

Voldstruslene ble politianmeldt, og kvinnen ble utstyrt med voldsalarm.

Etter en tid på krisesenteret, flyttet hun tilbake til Bygland. Hun hadde de siste månedene omsorgen for de to minste barna, mens eksmannen bodde med de to eldste.

Kvinne knivdrept - eksmann (38) drapssiktet

Barna ble vitner til morens død

Barn og unge sørget ved skoleplassen

- Utsatt for fare

Den drepte 31-åringen utløste voldsalarmen i samme øyeblikk som eksmannen angrep henne på skoleområdet.

31-åringens kjæreste forsøkte å gå i mellom, men da var det allerede for sent.

I minuttene før knivstikkingen skal noen ha ringt til politiet og vært bekymret for situasjonen, men politiet rykket ikke til skolen før etter at voldsalarmen ble utløst.

— Grunnen til at noen får voldsalarm, er at man føler seg utsatt for en reell fare, sier politiadvokat Hilde Almåsstø ved Agder politidistrikt.

Onsdag kveld ville ikke politiet gi detaljer rundt selve anmeldelsen fra i fjor høst.

Lensmann Sigurd Langeid kan imidlertid bekrefte at det "har vært konflikter" mellom det tidligere ekteparet. Den drapssiktede skal også ha blitt ilagt besøksforbud hos sin ekskone.

DRAPSSTEDET: Det var ved den hvite minibussen ved skolebygningen at mannen angrep sin fraseparerte kone med kniv. Hun flyktet, men døde av skadene få meter unna. — Ikke kall dette konflikt

Tove Hægg Versland, nestleder ved Vest-Agder krisesenter i Kristiansand, er kritisk til at forhistorien til hvordan kvinnen fikk voldsalarm omtales som en "konflikt".

— Det er som oftest grov, grov vold som ligger bak når noen utstyres med en voldsalarm, og det fremstilles ofte som om det skulle være en lik maktbalanse mellom mann og kvinne, sier hun til fvn.no.

Hun mener bruken av ordet sender et dårlig signal.

— Det er ille at det blir omtalt slik, når kvinnen tross alt bærer en voldsalarm og politiet bekrefter tidligere hendelser. Det er ren kvinnemishandling, og det å beskrive dette som "konflikt" er en måte å bagatellisere volden på, sier hun.