KRISTIANSAND: En ny type manet har blitt påvist langs sørlandskysten. Arten er en type ribbemanet som på norsk betegnes som Amerikansk Lobemanet. Maneten er fremmed i norsk farvann da den har sin naturlige utbredelse langs Atlanterhavskysten av Amerika.

– Arten ble først påvist i 2006, men forekomsten var spesielt stor sommeren 2007. Det er ingenting som tilsier at den ikke dukker opp igjen i år. I Østersjøen er den midlertidig et langt vanligere syn, sier Tone Falkenhaug, forsker ved Havforskningsinstituttet Flødevigen, Arendal.

Trussel Den amerikanske lobemaneten har gjort stor skade i Svartehavet der den har sørget for kollaps av økosystemet. Den lever blant annet av fiskeegg og fiskelarver og utgjør dermed en potensiell trussel mot fiskeribestanden langs norskekysten. En bestand som allerede er svekket.

– Det er stor grunn til å tro at Lobemaneten har ankommet norskekysten gjennom utslipp av ballastvann fra fraktskip, sier Maren Esmark i WWF. Hvert år dumpes det mellom 30 og 50 millioner tonn ballastvann i norske havner. Ballastvann er nødvendig for å sikre stabiliteten til fraktskip når de ikke er lastet, men det utgjør også en reell trussel mot det marine økosystemet da ballastvannet ofte inneholder arter som fraktes mellom ulike havområder.

Ikke tatt på alvor Introduksjon av fremmede arter er en av de største truslene mot verdens havmiljø, og det er fremdeles uvisst hvilken effekt lobemaneten vil ha på det marine økosystemet i Norge, opplyser WWF på sin hjemmeside.

– Norske myndigheter har ikke tatt ballastvannproblematikken på alvor. Med tanke på at Norge er en fiskerinasjon er det rart at det ikke satses på mer forskning på dette området, sier Esmark. Senest i 2002, tok giftalgen Chattonella livet av flere hundre tonn fisk ved oppdrettsanlegg på Sørlandet. Algen ble brakt til norske farvann med ballastvann fra Japan, opplyser WWF på sin hjemmeside.