GRIMSTAD: Grimstad-bonden Nils Terkelsen har sammen med kollegene Knut Helmer Feltstykket og Jon Leif H. Eikaas startet selskapet Is, Brød og Sirkus. Planen med selskapet er å holde orden på økonomien dem imellom, og som et resultat av dette spiser grisene til de tre bøndene is hver dag.

— Grisene liker det kjempegodt. De er veldig glade i det, og spiser det de kan av det, forteller Terkelsen til agderposten.no.

Returprodukter

Isen får de fra Hennig-Olsen i Kristiansand.

— De kaller det avfall- eller returprodukter. Hvis de for eksempel blander pistasj- og jordbærsmak en dag, så får de ikke solgt det. Men det er helt spiselig, sier Terkelsen til avisen.

Ifølge Terkelsen er det mange fordeler ved å la grisene spise is. Han forteller at de utnytter produkter som ellers ville vært avfall, og på denne måten sparer miljøet. Nettopp miljøfaktoren er en viktig grunn til at Hennig-Olsen velger å la isavfallet gå til grisen.

— Det er ikke en økonomisk gullgruve for oss, men en dyd av nødvendighet og respekt for naturen, opplyser produksjonsdirektør Rune Haddeland.

Lønnsomt

For bøndene er det lønnsomt å fore grisene med is.

— Vi kjøper hvert år fôr for rundt en million kroner. Det er en viktig del av økonomien, og da er det klart vi ser oss om etter alternativer.

Isen blir blandet sammen med kraftfor, og ifølge bøndene er pistasj favorittsmaken.

– Det dufter litt av jordbær og pistasj i fjøset, forteller Terkelsen til agderposten.no.