KRISTIANSAND: Brannvesenet brukte om lag en time fra meldingen kom til de hadde kontroll over den første krattbrannen. Om lag et halvt mål med kratt og skog ble svidd av i den første brannen, som ble meldt inn til brannvesenet i 11-tiden.

Tre brannbiler ble sendt til området ved Bånetjønn, og klokken 12 kunne mannskapet på stedet melde at de hadde kontroll.

— Vi har fått slått ned brannen. Det ble kjørt en del vann på. Vi får nå undersøke om det ulmer opp igjen, før vi kjører på med litt vann til og pakker sammen, opplyste brannmester Ivar Arnesen ved Kristiansand brannvesen til fvn.no like over klokken 12. Ny brann

Bare minutter etterpå kom meldingen om en ny brann, denne gangen mellom Lømslandsvei og tredje stampe.

— Ikke lenge etter at vi hadde fått vann på den, hadde vi rimelig god kontroll. Vi fikk meldingen om den andre brannen mens vi var på den første. Vi var akkurat i ferd med reise derfra, sier Arnesen.

I den andre brannen gikk mellom halvannet og to mål med skog og kratt opp i flammer.

— Vi har fortsatt noen få folk på stedet, for å sjekke om det ulmer opp igjen. Slangene ligger fremdeles der, så det er lett å få vann igjen, opplyste brannmesteren til fvn.no like før klokken 15. Slet med å finne fram

Meldingen om den første brannen kom fra beboere på Lund som hadde sett røyken stige opp. Mannskapet fra brannvesenet slet en stund med å lokalisere flammene, men fant til slutt fram ved å kjøre opp fra Eg og videre inn lysløypa.

Brannen herjet i bakkene over Bånetjønn.

— Da vi først fant fram, gikk det rimelig rask å få slått flammene ned, sier Arnesen, og legger til at vinden kunne fort ha ført til at flammene hadde spredt seg ytterligere.

— Det er en liten bris i området nå. Vi merket det spesielt på toppene. Den har nok hjulpet til godt, sier han.

Se video fra slukningsarbeidetÅrsaken til brannene er foreløpig ukjent.

— Jeg tør ikke tippe en gang, sier Arnesen.

— Vi vet ikke noe om årsaken til at brannene har startet, sier operasjonsleder Vidar Neset ved Agder politidistrikt.

- Ekstremt tørt

Kort tid før brannen i Baneheia, måtte brannvesenet også rykke ut på en liten brann i Jegersberg. En engangsgrill var forlatt i området, og ble tilfeldigvis oppdaget av en jogger.

— Det er ekstremt tørt nå. Vi henstiller folk om å være forsiktige. Engangsgriller skal tas med hjem, og man må ikke slippe en eneste sigarettsneip en gang. Det napper fort, sier brannmesteren.

Fredag ettermiddag brant en hytte ned ved Korshamn i Lyngdal. To hytter stod en stund i fare for å bli flammenes rov, etter at brannen spredte seg i terrenget. Brannvesenet klarte imidlertid å få kontroll over brannen, og dermed begrense den til den ene hytten.

Også brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen, advarer mot bruk av ild.

— Vi har branner nesten hver dag nå. Vi må bare få stoppet dem i tide. Når det er litt vind, kan det fort bli vanvittig ressurskrevende, sier Aasen, og legger til at det er små uforsiktigheter som skal til.

— Hvis folk er uforsiktige med sigarettsneiper eller engangsgriller, så kan plutselig brannen være helt ute av kontroll.

(Foto: Hans Jacob Brekke)