KRISTIANSAND: — Dersom du må vasse til postkassen din selv, så må postbudet også gjør det, sier informasjonssjef i Posten Norge AS til fvn.no.

Han ber nå om din hjelp til å sikre veien for postbudene, slik at posten unngår skader og samtidig får posten trygt fram i rett tid.

- Brudd, forstuinger og vridninger i ben og armer er de hyppigst forekommende skadene som et resultat av dårlig tilretteleggeing, forklarer Rossen.

21.000 fraværsdager i fjor Ulykker som følge av glatte veier, innkjørsler og fortau medførte i fjor 250 skader blant postbud og sjåfører. Han forklarer at omtrent 70 prosent av disse uhellene medfører sykemelding. Det utgjorde ca 21.000 fraværsdager i 2006. Han ber derfor om din hjelp til å sikre veien for postbudene når været og føret er som verst.

— Sånn som det var i går, så var det jo vanskelig å se veikanten, og bilene foran, sier han. Han var selv ute å leverte post i går, men til tross for et snøfall som skapte kaotoske tilstander, har han foreløpig ikke fått noe melding om skader.

- Vær tidlig ute Han tror dersom postmottakerne er tidlige ute med å strø innkjørsler og fortau før postlevering, vil mange skader kunne unngås. I tillegg kommer posten raskere frem. Han påpeker at for postbudenes del er det viktig at hele veien fram til postkassen er strødd. Er det for glatt kan dette føre til forsinkelser for posten.

Men ikke alt er opp til kundene. Også Posten gjør sitt for å redusere antall skader. Både postbud og sjåfører har fått mer robuste og sklisikre sko, samt brodder.

Nøye med vedlikeholdsrutiner - I tillegg er vi nøye med vedlikeholdsrutinene, slik at bilene holdes i god stand og er rustet for norsk vinterføre. Våre budavdelinger er den avdelingen som er best forberedt når det faller snø, sier Rossen til fvn.no.

De har tatt sine forhåndsregler etter et formidabelt skadeår ifjor. I perioden januar-mars 2006 opplevde posten mange skader. Det ønsker de å unngå.

— Hvordan er folk på Sørlandet til å legge forholdene til rette for postbudene, synes du?

— Det varierer veldig. Sånn som snøen som kom i går, så kom den jo etter at folk har gått på jobb. Da blir det vanskelig å legge det til rette. Det handler mye om å legge ting til rette for seg selv også. Vasser du i snø, må også postbudet vasse i snø, avslutter han.

**Han lister opp følgende gode råd til deg som kan måke:

*** Ha salt, grus, spade og kost lett tilgjengelig og gjerne like ved døren.

*Følg med på værmeldingen, og bruk grus eller salt før nattefrost og snø.

*Husk å måke snø og rydde helt fra vei, innkjørsel eller fortau og fram til postkassen.