KRISTIANSAND: — Vi må kjempe for de svakeste. Da må vi føre en politikk som løser problemer, også om det betyr noen innskrenkinger i den personlige friheten for andre, sier KrFs ordførerkandidat Jørgen Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Totalforbud

Partiets første nestleder Dagrun Eriksen talte i sitt innlegg på årsmøtet i Vest-Agder Kristelig Folkeparti varmt for at KrF må fortsette å gjøre det upopulære for å få til det nødvendige

Redusert tilgang på alkohol, var et hovedpoeng, men også spilleautomatene.

Hun sier KrF nå vet så mye om skadevirkningene av spilleautomater, at partiet krever totalforbud utredet.

I forrige uke vant Norge i Esa, slik at Valgerd Svarstad Hauglands gamle forslag om automatmonopol i regi av Norsk Tipping kan innføres, men for KrF er ikke dette lenger nok.

Jørgen Kristiansen støtter kampen til de 148 ordførerne som krever kommunal myndighet over automatene.

— Vi vet at liv og familier ødelegges. Politikerne i lokalsamfunn må få samme rett til å styre spilleautomater som vi har til å styre alkoholsalg, sier Kristiansen.

Skal vekk! - Og får vi på plass lokal rett til å beslutte, er svaret mitt enkelt: Ikke én spilleautomat i Kristiansand. De skal vekk, sier Kristiansen.

I sin tale til årsmøtet la fylkesleder Torhild Bransdal stor vekt på KrFs arbeid for røykelov, Valgerd Svarstad Hauglands kamp mot spilleautomater - og hun sa at partiet er det eneste som våger å snakke sant om alkohol.

— Vi har en historie for å våge å gjennomføre det som skaper et bedre samfunn, selv om det ikke alltid er populært i utgangspunktet, sa hun, og ba Agders KrF-ere gå på barrikadene mot alkoholen.

Skjenkepolitikk er et område KrF har stempel som overformynder, strenge og sure. Men Jørgen Kristiansen er ikke redd for å gå til valg på innstramminger i skjenkingen i Kristiansand.

— Vinglasset hjemme må folk ha i fred. Men når vi vet at omtrent all vold i det offentlige rom skyldes alkohol, må våge å handle ut fra den erkjennelsen, sier ordførerkandidat Kristiansen.

— Dette er ikke populært, men det er riktig. Alle de andre partiene er feige i denne saken, sier Dagrun Eriksen.

Forhandle Kristiansen vil ikke si hvor mange færre skjenkesteder han vil ha, eller hvordan han vil justere skjenketidene i Kristiansand.

— KrF står tradisjonelt helt alene om å stramme inn på skjenkingen i Kristiansand. Vi må gjennom forhandlinger forsøke å få ting til. Gir velgerne oss styrke, får vi mer til, sier han.