KRISTIANSAND: — Nå begynner vi å bli utålmodige, nå må noe skje snart, sier foreldrekontakt Janne Tjorteland til fvn.no.

Leker like ved brannruinen

Barnehagen ble stukket i brann natt til 1. oktober. Etter den omfattende brannen er barnehagebygget totalt ødelagt, og huset, som er eid av fylkeskommunen, må rives.

15 av barnehagens barn har nå tilholdssted i en brakke like ved brannbygget, og har sitt leke- og tumleområde på branntomta.

Tomta er frigitt

  • Dette er en tung prosess, og ting tar tid, men vi har presset på så godt vi har maktet, sier saksbehandler i Vest-Agder fylkeskommune, Ola Nordstrand til fvn.no. Det er han som, på vegne av fylkeskommunen, har hatt dialog med forsikringsselskapet etter brannen.

Nordstrand opplyser at tomta er blitt frigitt onsdag, og at han nå vil kontakte kommunen for å høre hvilke tanker kommunen gjør seg.

— Vi har skjønt at foreldrene er utålmodige nå, og det har vi forståelse for, sier Nordstrand.

Artikkelen fortsetter under bildet

Liv Torsvik, styrer i Kongsgård og Oddernes barnehageenhet er fortvilet over den begrensede fremdriften etter brannen natt til 1. oktober. Foto: Erlend Olsbu. Planlegger ny storbarnehage

Styrer i barnehagen, Liv Torsvik håper også på fortgang.

— Nå har vi 15 barn i brakka ved den utbrente barnehagen, og omlag 20 barn på Roligheden gård. Jeg håper man snarest kan komme i gang med å rive det brannskadde huset, og få på plass en skikkelig, midlertidig barnehage, sier Torsvik.

Foreldrerepresentant Janne Tjorteland mener situasjonen er uholdbar.

— Vi kan ikke ha det slik lenge. Både personalet og barnegruppa er splittet mellom dem som nå er i brakka ved den gamle barnehagen, og de to avdelingene som er ved Roligheden gård, sier Tjorteland, som samtidig understreker at hun ikke har noe å utsette på komforten i selve brakkebygget hvor barna har tilholdsted i dag.

— Da er det vel verre med det stusselige uteområdet, sier hun.

Torsdag skal foreldrerepresentanter og barnehageledelsen møtes for samtaler om den videre fremdriften.

— Vi er midt inne i en prosess rundt dette, sier barnehagedirektør Nina Reinhardt til fvn.no.

- Fylkeskommunen bør betale

Allerede før brannen var det planlagt at en ny, større barnehage ved Roligheden gård skal erstatte Kongsgård og Oddernes barnehageenhet. Nå tror Reinhardt at den beste og mest sannsynlige løsningen er at denne barnehagen bygges som planlagt, og at man samtidig bygger en større, permanent barnehage på tomta hvor Kongsgård barnehage i dag står brannskadet.

— Vi vil selvsagt ha barna ut av den lille brakka så fort som mulig, og jeg har full forståelse for at foreldrene er utålmodige, men å nå plassere en ny, stor brakkeløsning der brannruinene står i dag, blir for dyrt, sier Reinhardt.

Fylkeskommunen og kommunen vil nå gå i dialog for å komme frem til hvem som skal bekoste rivningen av huset, som kommunen har leid av fylkeskommunen, men som står på kommunens tomt.

— Jeg mener det er naturlig at fylkeskommunens forsikringsselskap tar dette, sier barnehagedirektør Reinhardt.

Barna leker i dag like ved resten av den gamle barnehagen. Foto: Håvard Bjørnevik Snakker ikke om brannen lenger

Styrer Liv Torsvik sier barna i barnehagen har fått brannen på avstand rent mentalt.

— De snakker ikke mye om det lenger. I starten snakket vi mye med dem om hva som var skjedd, og de spurte oss hvem som hadde gjort dette, hvorfor vedkommende hadde satt fyr på barnehagen og slikt, men nå har de nok fått det på avstand. Det er mest når jeg kommer innom at de kanskje begynner å prate om brannen, sier Torsvik, som etter brannen ble nødt til å flytte fra kontoret sitt i Kongsgård barnehage, til barnehageenhetens lokaler på Oddernes.

Torsvik sier også at enkelte av barna var redde etter brannen.

— Ja, noen var nok det, og vi har derfor sagt til dem at det ikke er vanlig at voksne setter fyr på hus, og at det trolig ikke vil skje hjemme, hvor mamma og pappa passer på dem, sier styreren.

- Hva synes du om straffen ildspåsetteren fikk?

— Den er greit nok. Vi synes det er godt at han blir tatt vare på og får hjelp. Samtidig synes vi det er bra at han ble tatt, og dømt, så fort, sier Torsvik.

Brannstifteren ble dømt til ett års fengsel.