KRISTIANSAND: Etter planen skulle arbeidet startet på nyåret. Nå vil arbeidet tidligst bli gjennomført i 2011. Med dårlige tider i byggebransjen, var det mange entreprenører på Sørlandet som så frem til oppdraget øst i Dyreparken.

Totalt innbefatter parkens største satsing noensinne entreprenørkontrakter for 300-400 millioner kroner over en byggeperiode på fem til ti år. Området utvides med 300 mål øst for Grashavet, med nærmere 200 utleieleiligheter og rundt 1500 senger fordelt på de tre tematiserte overnattingslandsbyene Piratbukta, Sørlandsbyen og Nybyen. Prosjektet som nå blir satt på is, har alene en kostnadsramme på rundt 150 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

GIGANTPLANER: Her skulle nærmere 200 utleieleiligheter og rundt 1500 senger stått klar sommeren 2000. Til sammen ville utbyggingsplanene sysselsatt 80 personer. Foto: Kristin Ellefsen. Tøft

— Dette er et slag i ansiktet for hele byggebransjen på Sørlandet. Vi har levert fra oss et anbud som omfatter alt arbeid utenom grunnarbeidet. I våre kalkyler var dette en jobb til nærmere 150 millioner kroner. På det meste ville rundt 80 mann vært i arbeid med denne kontrakten. Den hadde vært verdifull for oss, og ville også hatt stor betydning for våre underleverandører, sier daglig leder i BR Gruppen, Gunnar Thompson.

BR Gruppen er sammen med Kruse Smith, Vavik og Tønnessen og PK Entreprenører de fire bedriftene som har levert inn totalanbud. Hvem som leverte det laveste anbudet er foreløpig ukjent, da planene er lagt på is.

Høye materialkostnader

  • Vi føler at anbudene som er levert ikke har tatt hensyn til de økonomiske tidene vi er inne i. Materialkostnadene, som har eksplodert de siste årene, skal kraftig ned. Derfor tror vi at vi kan få mer igjen for pengene ved å utsette prosjektet. I tillegg er det økonomiske urolige tider, og styret ønsker å avvente neste års sesong før arbeidet starter, sier leder for Dyreparken Utvikling, Reidar Fuglestad.

Han er samtidig den første til å beklage utsettelsen.

Ryddig prosess

  • Vi føler selvfølgelig med de som har levert anbud. Samtidig så føler vi at vi har opptrådt ryddig. I anbudspapirene ble det blant annet presisert en usikkerhet om prosjektet ville bli startet opp som planlagt. Dette er ikke et prosjekt vi må starte opp til neste år. Derfor tror vi at vi kan få mer igjen for pengene ved utsette byggingen, sier Fuglestad.

Artikkelen fortsetter under bildet

VAR OPTIMIST: Konsernsjef Reidar Fuglestad i Dyreparken var optimistisk med tanke på utvidelsen, som skulle skje øst for Grashavet, bak til høyre i bildet. Nå er prosjektet mer usikkert. Arkivfoto: Torstein Øen. Overrasket

— Byggeprosjekter i denne størrelsen er etterlengtet om dagen. All den tid grunnarbeidet allerede er påbegynt, så kommer dette som lyn fra klar himmel, sier Thompson i BR Gruppen.

Thompson presiserer at BR Gruppen ikke har noen foreløpige planer om permitteringer som en følge av kanselingen.

Usikkert

  • Er det noen fare for at prosjektet ikke blir startet opp i 2010?

– I utgangspunktet, så har vi ingen planer om å droppe prosjektet. Men samtidig kan jo ingen si noe om fremtiden bringer, sier Fuglestad.

NB: Utbyggingen av Kutoppen, som skal åpnes før neste års sesong, vil bli gjennomført som planlaget. Til sammen skal dyreparken investere rundt 30 millioner kroner i løpet av 2009.