Agder: — Vi har fått inn over 160 forslag, og det synes vi er helt fantastisk. Det viser at det blomstrer av kreativitet på Sørlandet, sier Jan Willy Føreland, leder av juryen.

I hele høst har det foregått en jakt på Sørlandets beste forretningsidé. 164 grep sjansen og meldte på sin idé. Av disse har en fagjury nå kommet fram til fem finalister. Disse fem skal nå kjempe om hovedgevinsten på hele én million kroner.

Stor spennvidde

— Vi har fått inn veldig mange gode ideer, og det har ikke vært enkelt å velge ut finalistene, sier Føreland.

Han forteller at det er stor spennvidde på bidragene som har kommet inn.

— Vi har fått inn alt fra store prosjekter om bistand og næringsaktivitet i andre deler av verden, til mer lokale Petter Smart-ideer.

Ifølge Føreland er det to hovedkriterier juryen har vektlagt i utvelgelsen av de fem finalistene.

— På den ene siden er det ideer som vi tror det er mulig å realisere, og gjøre butikk ut av. Det er det aller viktigste – å kunne gå fra ord til handling. På den andre siden har vi valgt ideer som passer godt inn innenfor de områdene vi ønsker å legge fokus på - nemlig teknologi og opplevelse, sier han.

Ingen kvinner

Blant de fem finalistene er det ikke et eneste kvinnenavn.

— Det er synd at det er bare menn i finalen. Det var vesentlig færre kvinner påmeldt, men jeg håper og tror at jenter kommer mer fram i tiden som kommer, sier Føreland.

Initiativtakere til jakten er Universitetet i Agder, Mediehuset Fædrelandsvennen, Gallion Sørlandets Etablererfond, Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Finalistene vil bli bredere presentert på FvnTV over jul, og på nyåret kan publikum være med og stemme fram vinneren. Avstemningen vil foregå på internettsiden www.sbf.fvn.no, og 19. februar 2009 vil det stå igjen én vinner som stikker av med hovedgevinsten på én million kroner.