Etter en oppsynsaksjon i påsken i år anmeldte Statens naturoppsyn (SNO) en fritidsfisker for ulovlig bruk av to settegarn i Topdalsfjorden. Ytterligere tre personer er anmeldt siden juni for samme lovbrudd.

— Ingen av garnene var merket. De var heller ikke nedsenket i samsvar med forskriftene. Fiskeren har nå godtatt et forelegg fra politiet på 8.500 kroner, forteller Olaf Landsverk i SNO.

Forbudt

— Laks og sjøørret svømmer vanligvis nær overflaten. Ved fritidsfiske med garn i sjøen skal alle garn være nedsenket minst tre meter fra og med 1. mars til og med 30. september, sier Landsverk.

I Aust-Agder er det unntak for garn med maskevidde mindre enn 33 mm, som for eksempel sildegarn. Dette gjelder ikke i Vest-Agder.

I fredningssonene utenfor munningen av fylkets ni viktigste laksevassdrag, herunder Tovdalselva, er nedsenkingskravet fem meter.

Tre tatt

— Det er tatt ytterligere to fritidsfiskere og én yrkesfisker for ulovlig garnfiske siden begynnelsen av juni. Disse sakene er ikke avsluttet ennå, opplyser SNOs mann.

I tillegg er det inndradd flere garn med ukjent eier, der redskapen ikke var merket med fiskerens navn og adresse.

— Fritidsfiske med garn langs Agderkysten er på sitt høyeste i sommermånedene. Det blir flere kontroller i ukene som kommer, sier Landsverk.