— Jeg forstår ikke den reaksjonen de etterlatte har kommet med i media tirsdag. Det vider at de har mistillit til et offentlig system som tar vare på slike saker, sier Kristiansens advokat Arvid Sjødin.

Han mener at det er uheldig at NRK viser et intervju der mor til den ene drepte sier at hun frykter en gjentakelse.

— Hun vet at det ikke skjer.

- Permisjon vurderes grundig

— Poenget er at en person, uansett hva han er dømt for, skal ut i samfunnet igjen. I Norge har man klare, bestemte og veldig grundige regler som regulerer dette. Det er det folk som sitter i kriminalomsorgen og psykiatrien som vurderer ved hvert trinn om vedkomne er egnet til å få permisjon, sier Sjødin og fortsetter:

— Det allmennheten kan være sikker på er at dette er grundige vurderinger gjort av fagpersoner som kan dette.Loven sier at det skal gå to måneder mellom hver gang en innsatt får permisjon. Etter to måneder kan Kristiansen søke selv om en ny permisjon. Om han får en ny permisjon avhenger av permisjonen han hadde 2. august.

— Vi vet at den første prøven gikk bra og at han fikk være sammen med familien sin. Det var en veldig bra ting for alle partene, ettersom familien har reist til Ila fengsel i 11 år for å besøke han.

Tar opp saken til høsten

Sjødin sier at en prøveløslatelse alltid vil være starten på en tilbakeføringsprosess. Advokaten har imidlertid stor tiltro til en gjenopptakelsessak nå til høsten.

— Vi har fått mange nye opplysninger som gjør at vi vil gjenoppta saken. Det er ingen ting igjen av det materialet som felte Kristiansen den gang, og det er stor grunn til å anta at han er uskyldig dømt i forholdet om Baneheia, sier Sjødin.

Han opplyser også at de vil saksøke gjenopptakelseskommisjonen etter forrige rettsrunde. — Når vil dere ha han løslatt?

— Vi vil at han skal bli løslatt med en gang.