Trond Offergård er mentor på Jegersberg gård. Foto: Thomas Hegna
Statsminister Erna Solberg får en omvisning på Jegersberg gård. Foto: Thomas Hegna
Erna Solberg må også hilse på firbente venner på sin frierferd for Høyre. Foto: Thomas Hegna

— Trond og jeg vokste opp sammen på Søm, og vokste opp i en trygg ramme i samme bomiljø. Men som Trond sier, mens mitt liv gikk til Høyre, gikk hans liv en annen vei, forteller ordførerkandidat for Høyre, Harald Furre, til Fædrelandsvennen.

- En skam

Søndag møtte han Trond Offergård igjen på Jegersberg gård, sammen med statsminister Erna Solberg. Der fortalte Offergård om hvordan livet førte ham dit.

Trond Offergård er mentor på Jegersberg gård. Foto: Thomas Hegna

— Jeg kom inn i rusmiljøet i 14-årsalderen. Problemene ble bare større, og jeg var innom både fengsel og institusjoner før jeg tok tak. Jeg følte at alle hadde gitt meg opp, og jeg gikk lenge med bøyd hode. - Det var litt flaut? spurte statsministeren.

— Ja, det var en skam, og det har vært mye smerte.

Mentor

Nå har han vært rusfri i åtte år, og var en av de første som kom til Jegersberg i 2012, ett år før de åpnet.

Det er så mye lettere for en bruker å få håp når en ser at andre har klart det - Da jeg hørte om dette prosjektet tenkte jeg at her skal jeg jobbe. Jeg fungerer som en mentor for nye beboere. Jeg speiler dem med tanke på hvor de er, hvor de har vært, og fungerer som en motivator. Det er utrolig berikende for meg å jobbe her. Jeg får jobbe med folk som er motiverte til å ta en ny vending i livet. Jeg kunne ikke hatt det bedre, forteller han.

- Jeg tror at mennesker som har klart å bli rusfrie er en enorm ressurs. Likemannsperspektivet er undervurdert i rehabiliteringen. I mange tilfeller kan de formidler mer erfaring enn de som kommer med et faglig perspektiv, sa statsministeren.

Statsminister Erna Solberg får en omvisning på Jegersberg gård. Foto: Thomas Hegna

På Jegersberg består en sentral del av opplegget at beboerne skal bli mentorer for nye beboere. Sentrale elementer i behandling er stikkordene tid, mentor, fellesskap og kvalifisering.— Jeg har hatt tro på dette opplegget hele tiden. Det er det som skal til for at folk får et godt liv, og kan skape seg en framtid. Dette fungerer veldig godt, sier Trond Offergård.

8 millioner til Kristiansand

Denne uka ble det klart at regjeringen har bevilget åtte millioner til rus og psykiatri. Furre spurte Offergård hvordan han ville brukt de pengene dersom han fikk bestemme:

Det kan i bli et kompetansesenter hvor andre kan komme og lære. - Jeg har mest tro på erfaringskonsulenter. Det er så mye lettere for en bruker å få håp når en ser at andre har klart det, mener Offergård.

Furre er enig:

- Dette med likemannsarbeid virker veldig aktuelt, og det er slik jeg ønsker å prioritere disse pengene. Vi må lære av Jegersberg gård. Det er et tiltak som ser ut til å virke, og dette kan bli en nasjonal pilot.

Erna Solberg har følgende å si til det:

— Det kan i alle fall bli et kompetansesenter hvor andre kan komme og lære. Men så er det ikke alle som har et like fint sted som dette tilgjengelig. Det er altfor mange som har vært inne til behandling, som kommer ut og havner i en leilighet med en kontaktperson, men så får de ikke særlig mye oppfølging.