Det var Arne Dønnestad som fikk blinkskuddet på viltkameraet på hytta. Foto: Vegard Damsgaard

— Ulven har spasert forbi rundt 20-30 meter fra hytteveggen, sier Arne Dønnestad.

Da Dønnestad sjekket viltkamera ved hytta, dukket det plutselig opp en ulv i bildesamlingen av rev, fugl og mosjonister. Bildet er tatt den fjerde mai, litt over seks på morgenen omtrent én kilometer fra Dyreparken på østsiden av Krokvatnet. Dønnestad, som er en ivrig jeger, sier bildet er helt spesielt.

— Det skal mye til for å få bilde av en ulv. Det er stadig rev på bildene, og det kan dukke opp en gaupe en sjelden gang, men ulv er veldig sjeldent. Jeg har snakket med flere jegere jeg kjenner, og det er ingen som er i tvil: Dette er en ulv. Det ser de med en gang, sier Dønnestad.

Ikke redd

Selv om ulven sneiet hytteveggen, er ikke Dønnestad redd for fremtidige møter med selveste vargen når han skal på hyttetur

— Den kan selvfølgelig ta knekken på hunden, det er ingen problem for en ulv. Blir den veldig presset opp i et hjørne tar den selvfølgelig også mennesker lett som ingenting. I utgangspunktet er jeg ikke redd for ulv, og jeg kommer selvfølgelig ikke til å gå bevæpnet når jeg er på hyttetur fremover, sier Dønnestad og ler.

Nesten garantert ulv

Jon-Erling Skåtan, rovvilltaansvarlig på Agder, sier det er nesten garantert sikkert snakk om en ulv vi ser på bildet.

— Slik jeg ser det er det ingenting som tilsier at dette ikke er en ulv. Jeg vil likevel ikke si det med 100 prosent sikkerhet, for det er veldig mye forskjellige hunderaser som kan se ganske like ut på et bilde som dette. For å ta en helt faglig vurdering trenger man å ha DNA fra dyret, men jeg tror det er ulv, sier Skåtan.

Han sier det har vært flere episoder med ulv på Sørlandet den siste tiden, men vil ikke spekulere i om det er samme dyr som er observert.

— Vi vet at det er ulv ute og går på heiene på Sørlandet nå, vi hadde blant annet sauer som ble drept i Lindesnes sist uke. Det er tilfeldig hvor de dukker opp i landsdelen og nesten umulig å svare på om det er samme ulv, sier Skåtan.

Ung hannulv

Flere som har kikket på bilder mener ulven ser unormalt tykk ut. Skåtan sier det neppe er snakk om en drektig tispe, men heller en enslig hann på søken etter et revir. At det nettopp er i nærheten av Dyreparken ulven er observert, sier Skåtan har en naturlig forklaring.

— Enslige dyr går på lange vandringer for å prøve å finne tisper de kan pare seg med. Så når de kommer hit, er det naturlig at de trekker mot lukten av ulvene i Dyreparken. Vi ser at det samme skjer til stadighet på Langedrag Naturpark. Alle ulver vi har dokumentert på Sørlandet de siste årene er unge hanner, og det er ingenting som tyder på at det blir en bestand også med tisper i området, sier Skåtan.