— Omsetning er 2,5 ganger høyere i de hektiske sommermånedene enn ellers i året. Da kan vi ikke la det være stengt på søndagene, sier daglig leder for Tønnesen sko i gågata, Grethe Tønnesen.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Det var ikke vill jubel rundt tanken om søndagsåpent under frokostmøtet til Mandal Handel og Service Forening tirsdag. Men de som tok ordet sa at det var eneste vei å gå.

Det er vanskelig å se at det er noe annet valg

— Det er vanskelig å se at det er noe annet valg. Det er nullvekst i handelen i hele Norge, også på Sørlandet og Mandal. Da må man bruke de mulighetene som er, sier Roy Michaelsen i Byutvikling Sør.

Vil søke

Nå vil handelsstanden be bystyret søke fylkesmannen om dispensasjon fra reglene om søndagsstengt de fire julihelgene. Det er ikke mulig å rekke å søke om at Mandal bør bli en «sommerby». Det er nemlig det som skal til for at byen kan ha søndagsåpent gjennom hele sommeren permanent.

Leder av Mandal Handel og Service Forening Patricia Hartmann skal nå be bystyret om å søke om søndagsåpnet i første omgang i juli i sommer. Foto: Jarle R. Martinsen

— Ordningen er slik at dersom et tettsted defineres som sommerby, der mer enn halvparten av omsetningen kommer fra handel med turister, kan man bli fritatt for forbudet om søndagsåpent. Slik er det i Mandal om sommeren, sier Michaelsen.Ordfører Tore Askildsen (KrF) stiller seg avventende til det kommer et konkret forslag.

—  I prinsippet er jeg restriktiv. Jeg mener vi kan klare oss med seks dager i uka. Samtidig ønsker vi å legge til rette for handel, så dette er jo et dilemma for oss, sier Askildsen.

Lillesand tillatelse

I april fikk Lillesand og Risør tillatelse til å kalle seg sommerbyer, som betyr at butikkene i kommunene kan ha søndagsåpent fra 1. juni til 1. september. Valle fikk denne muligheten i fjor.

Leder av sentrumsforeningen Ørnulf Hasla sier det var en svært positiv opplevelse.

Alle opplevde omsetningsøkning

— 6 av 11 butikker benyttet seg av muligheten for søndagsåpent. Alle opplevde omsetningsøkning, sier han.

Han sier også at flere handlende i sentrum førte til at resten av tilbudene Valle sentrum har merket mer besøk.

Farsund fikk avslag

Farsund, derimot, som har søkt om å få holde søndagsåpent når kommunen har turistbåter på besøk, har fått avslag.

— Det er ikke lett å skjønne det avslaget, stort nærmere kommer man ikke definisjon på en sommerby ved turistbåtanløp. Men nå har de søkt på nytt, sier Michaelsen.Han sier man bare skal 20 år tilbake i tid da det ble drøftet om det skulle bli slutt på lørdagsåpent flere steder i Norge.

— I dag reiser nordmenn verden rundt og opplever at det er åpent de fleste steder på søndagene. Slik vil også turistene ha det når de er her, sier han.

Lyngdal stor konkurrent

En av begrunnelsene for å søke søndagsåpent er den konkurransen Lyngdal nå gir Mandal med åpningen av handelsparken nylig. Men enn så lenge har ikke Lyngdal søkt om søndagsåpent.

— Men nå ser vi at både Farsund og også Mandal ønsker søndagsåpent, så da bør også vi vurdere det, sier daglig leder Thor-Ove Aas i Lyngdal Markedsforening.