13. eller 14. juni stjal 30-åringen denne båten fra Auglandsbukta i Kristiansand. 15. juni brukte han båten for å komme seg til Skogsøy i Mandal, hvor han tok seg inn i en hytte og stjal diverse gjenstander. 16. juni ble båten funnet forlatt på Skjernøy. Alt tyvegodset lå igjen i båten. Foto: Politiet
Torsdag ble en 30 år gammel mann fra Kristiansand fengslet i fire uker av Kristiansand tingrett. I fengslingsmøtet la 30-åringen alle kortene på bordet og tilsto flere tyverier. Politiadvokat Ragnhild Helgesen til venstre, med 30-åringen og hans forsvarer Carl Henning Leknesund på motsatt side av rettssalen. Foto: Erlend Olsbu
Slik så det ut inne i hytta 30-åringen brøt seg inn i. Her fylte han en skittentøyskurv med mel, sukker og andre matvarer. Kurven ble senere funnet igjen i den stjålne båten, sammen med en tv og en blurayspiller. Foto: Politiet
Etterforskningsleder Øystein Jørgensen ved Kristiansand politistasjon håper mange vil slippe å komme hjem til innbrudd i sommer, etter at fem av de mest notoriske gjengangerne nå er bak lås og slå. Foto: Erlend Olsbu

— Ja, da var vi her igjen, sier forsvarsadvokat Carl Henning Leknesund når han ankommer Kristiansand tingrett torsdag formiddag.

Leknesunds klient, en 30 år gammel mann fra Kristiansand, er en av gjengangerne politiet ønsker å få fengslet før sommeren. Siden 2007 er han domfelt fem ganger. Nå er han siktet for 17-18 nye straffbare forhold.

— Jeg stjeler ikke for vinningens skyld. Men når du er ruset på amfetamin, ser du gull og grønne skoger overalt. Da kan jeg ta en båt eller en bil for å komme meg et sted. Hvis jeg bryter meg inn i en hytte, er det fordi jeg er sulten. Ofte får jeg dårlig samvittighet og leverer tingene tilbake, sier 30-åringen til Fædrelandsvennen.

Stjal tv og matvarer

13. eller 14. juni stjal han en Yamarin daycruiser til godt over en halv million kroner fra Auglandsbukta i Kristiansand.

— Jeg har gjort fryktelig mye dumt. Når jeg kjører rundt i en dyr båt, kan jeg få for meg at det hadde vært fint å dra på båttur med mamma i denne, sier 30-åringen.

15. juni la han til ved Skogsøya i Mandal med den stjålne båten. Der brøt han seg inn i ei hytte med ei øks og stjal diverse gjenstander og matvarer.

Dagen etter ble båten funnet forlatt ved ei brygge på Skjernøya i Mandal. Om bord lå det meste som ble stjålet fra hytta. Tv, blu-ray-spiller, radio og en skittentøyskurv fylt med mel, sukker, kakao og diverse krydder.

Fem fengslet på tre uker

Politiet fattet raskt mistanke til 30-åringen da båten ble funnet. Tirsdag denne uka ble han pågrepet.

— Han var etterlyst og ble pågrepet i sin egen bolig. Da han ble avhørt, tilsto han en rekke forhold. Det dreier seg om båttyverier og innbrudd i hytter og båtnaust, hovedsakelig i Mandal og Søgne, sier etterforskningsleder Øystein Jørgensen ved Kristiansand politistasjon.

30-åringen er en av åtte-ti personer som har figurert på politiets liste over kjente gjengangere. Lista ble utarbeidet med et mål om å få fengslet de mest aktive vinningsforbryterne i distriktet. Tall fra i vinter viste at 34 personer sto bak en fjerdedel av kriminaliteten i Agder politidistrikt.

— De siste tre ukene har fem personer blitt fengslet, sier Jørgensen.

Vurderer å utvide lista

Alle fem befant seg på gjengangerlisten, som politiet fortløpende vurderer å utvide.

— Lista er ikke statisk. Vi håper at den kan tynnes godt ut fram mot sommeren. Hvis vi luker ut de mest aktive, vil nok mange slippe å komme hjem til endevendt hus i sommer, sier Jørgensen.

Tre politibetjenter jobber nå fulltid med prosjektet, som ledes av politiførstebetjent Frode Smith.

30-åringen som ble fengslet torsdag samtykket til varetektsfengslingen. Han håper nå på en rask tilståelsesdom, slik at han kan fortsette avrusingen han så vidt har kommet i gang med.

— For første gang på åtte år er jeg motivert til virkelig å bli rusfri, sier 30-åringen.