— Som vanlig de senere årene i påske- og vinterferien har Kristiansand Røde Kors hatt en ambulanse i tjeneste for sykehuset på Bykle. Men nytt av året er en «hvit ambulanse» som har vært bemannet av Søgne Røde Kors på Bortelid, skriver Sveinung Tofteland, informasjonsansvarlig for Hjelpekorpsene i Vest-Agder, i en pressemelding.

Dette er første gang en slik syketransport prøves ut på Sørlandet.

Ambulansen benyttes til oppdrag som ikke har behov for medisinsk behandling underveis til sykehuset, eller andre transportoppdrag hvor man normalt benytter ambulanse, men hvor det ikke er behov for like stor kompetanse til mannskapene.

Ulike oppdrag

Dette er en ordning som trolig vil bli benyttet mer og mer, og som flere steder i landet allerede har blitt en del av den daglige beredskapen til sykehusene, ifølge Røde Kors.

Syketransportbilen har kjørt elleve oppdrag i ferien, fra beredskap på leteaksjon til transport av skadede i alpinanlegg til sykehus.

Utfartsstedene som har vært bemannet av Røde Kors i år er Hovden, Ljosland, Bortelid og Brokke. Her foregår det pasientbehandling sammen med personell fra Sørlandet sykehus. Foto: Søgne Røde Kors.

Ifølge Tofteland er Røde Kors fornøyd med ordningen, og etter planen skal bilen også benyttes i påskeferien.

Normalt

Totalt har cirka 60 mannskaper deltatt i vinterferieberedskapen i fjellet. I tillegg har det vært normal beredskap i lavlandet, og hos hjelpekorps som ikke har vintertjeneste.

— Det har vært lite behov for leteaksjoner, og relativt få skader i langrennsløypene. Men det har vært stor aktivitet i alpinanleggene og derfor vært til tider ganske hektisk der, uttaler Tofteland.