Bildet er fra ulykkesstedet etter at syklisten ble fraktet til sykehus, og viser tiltaltes bil, en uniformert bilpatrulje og fornærmedes sykkel. Da bildet ble tatt hadde politiet rygget tiltaltes bil noe tilbake fra stedet der den opprinnelig sto. Foto: Politiet

Torsdag gikk straffesaken mot bilisten i Kristiansand tingrett. Han nekter straffskyld.

11. juli for to år siden var en erfarne mosjonssyklist fra Kristiansand på treningstur med sin nye sykkel.

På vei ned Erkleivveien mot Vennesla sentrum smalt det. 49-åringen kolliderte med en bil som var i ferd med å kjøre inn til oppkjørselen sin.

Aktor Jørgen Henriksen mener sjåføren var opptatt av om garasjeporten åpnet seg, og glemte å ta et siste blikk til høyre. Han mener 50-åringen brøt vikeplikten og skal straffes for uaktsomhet.

Kan ikke følge opp sønnen

I sammenstøtet ble syklisten påført alvorlige skader, og ble lam fra livet og ned. For den tidligere aktive firebarnsfaren er livet totalt forandret.Spesielt synes han det er ille å ikke lenger kunne følge opp sin yngste sønn.

— Noe av det verste er ikke å kunne delta som før, og se at det er fedre til kameratene hans som må stå på slalåm med ham, sa 49-åringen i retten.

Han har også sterke nervesmerter etter ryggmargskaden.

— Det er aldri et sekund uten at jeg kjenner noe, sa han.

Husker ikke

Fra ulykken husker han ingenting. Han mener det er sannsynlig at han hugget inn bremsene og stupte sidelengs med sykkelen mot bilen. Dette støttes også av politiets undersøkelser.

Det var ingen vitner til hendelsen. I avhør forklarte bilisten (50) at han kikket etter om garasjeporten var åpen og at han plutselig hørte et skikkelig smell. Han gikk ut og så syklisten som lå delvis under bilen hans.

— Hadde jeg sett ham, hadde jeg stoppet og ikke kjørt. Jeg så ham ikke, sa mannen i retten.

Han hadde vanskelig for å svare på aktors spørsmål om han forsikret seg om at det ikke kom noen kjørende ned bakken før han kjørte.

Var opprinnelig henlagt

50-åringen har narkolepsi, som betyr at han plutselig kan sovne. Men han er helt sikkert på at han ikke sovnet før ulykken.

Aktor Jørgen Henriksen mener ingenting i saken tilsier at syklisten kan ha gjort noe galt. Tiltalte bør straffes med 30 dagers fengsel, som gjøres betinget på grunn av sakens alder.

— Her har det vært alt for lang saksbehandlingstid, sa Henriksen.

Saken var opprinnelig henlagt av politiet, men statsadvokaten krevde ny etterforskning etter en klage fra syklisten.

I tillegg mener aktor at tiltalte bør miste lappen i ett år og seks måneder.

- Et øyeblikks uoppmerksomhet

Forsvarer Alf Tore Nilsen ba om frifinnelse for bilisten, subsidiært at mannen dømmes på mildeste måte.

— Spørsmålet er om tiltalte har hatt en oppmerksomhetssvikt som har ligget utenom et øyeblikks uoppmerksomhet, som ikke rammes av straffeloven, sa Nilsen i retten..

Han mener andre biler kan ha hatt betydning for trafikkbildet på stedet, og at det ikke kan utelukkes at syklisten kjørt like bak en bil, og derfor var skjult for bilisten.

— Hvis jeg hadde ligget i dragsuget etter en bil, er det i så fall første gang i mitt liv - og den siste, svarte syklisten i retten.

Han krever nå 100.000 kroner i oppresningserstatning av billisten.