— Vi er mer opptatt av hverdagsgleder enn materiell luksus. Men nå har vi akkurat kjøpt flatskjerm, ler Arnhild Sandbakken.

kajakk.jpg

Mannen Jesper serverer selvdyrkede jordbær fra hagen i småbruket på Løten, med utsikt til naboens hjortefarm. De matchende pulsklokkene blir hyppig brukt i nærområdet.

Utradisjonell familiedeling

Stadig flere ektepar holder sammen, melder Aftenposten.

Tallet på skilsmisser har gått ned 12 prosent siden 2005, viser tall fra SSB. Samtidig har antallet inngåtte ekteskap holdt seg stabilt.

Antall meklinger ved separasjon og skilsmisse ved familievernkontorene har også gått ned de siste årene.

Den gjennomsnittlige lengden man har vært gift før man skiller seg er ca. 12–13 år, og slik har det vært siden 80-tallet, viser SSB-statistikken.

— Vi har vært opptatt av å gjøre ting sammen som en familie, men har også gitt hverandre frihet, sier Jesper.

Da deres eldste sønn var seks måneder gammel dro han på et halvt års reise til Nicaragua. Senere jobbet han deltid så hun kunne ta en lederstilling på jobben.

— For meg føltes det helt naturlig, selv om det på den tiden var mange som reagerte på vår avgjørelse, sier Arnhild til Aftenposten.

- Flinkere til å velge partner

Han sier det er vanskelig å finne sikre årsaker til at færre skiller seg nå enn tidligere.

Folk har kanskje blitt flinkere til å velge partner.

— Skilsmissemønstre må ses i et langt perspektiv, siden noen av oss er gift halve livet. De som giftet seg på 70- og 80-tallet begynte å bli litt mer kritiske til hvem de giftet seg med og bodde gjerne sammen noen år før de fant ut at de ikke passet sammen likevel. Folk har kanskje blitt flinkere til å velge partner, sier professoren.

Gjennomsnittlig alder for første ekteskap er 34 år for menn og 31 år for kvinner. Flere kommuner tilbød gratis samlivskurs til førstegangsfødende på 2000-tallet, noe som har bidratt til at samlivskurs har blitt stadig mer vanlig.

— En annen forklaring kan være at det forebyggende arbeidet begynner å bære frukter. Vi vet fra forskningen at samlivskurs kan redusere samlivsbrudd i noen grad, sier Thuen.

Konskvensene av samlivsbrudd, særlig for barna, har blitt synligere det siste tiåret. Dette kan føre til at flere velger å fortsette å leve sammen, sier Thuen.

Utdanning og økonomi påvirker

An-Magritt Jensen er professor emerita ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Hun har i flere år forsket på samboerskap og foreldrebrudd, og fører egen oversikt over SSBs skilsmissestatistikk.

De med høyere utdanning har mindre risiko for brudd enn de med lav utdannelse.

Fra egen og internasjonal forskning har hun sett at både utdanningsnivå og sosioøkonomiske forhold påvirker antallet skilsmisser i befolkningen. Dertil kommer brudd fra samboerskap.

I tillegg har såkalte «mangebarnsfamilier» med tre eller flere barn mindre sjanse for brudd, i følge professoren.

— De med høyere utdanning har mindre risiko for brudd enn de med lav utdannelse. En generell økonomisk vekst i befolkningen vil også ha positivt utslag på skilsmissestatistikken, sier Jensen.

Professoren tror også at innvandrerandelen i befolkningen kan påvirke statistikken.

— Antageligvis er det færre brudd i denne delen av befolkningen, noe som gir utslag i totaloversikten, sier hun.

Romantiske kajakkturer

I sommer pusser ekteparet Sandbakken opp kjøkkenet mens de venter på å bli besteforeldre for første gang.

Med to voksne barn har de to femtiåringene mer egentid og romsligere økonomi nå enn tidligere. I sommer pleier de forholdet med kajakkturer over Mjøsa.

— Det er viktig med hyppige møter i tomannsbedriften, sier Arnhild.

De er opptatt av å ikke glemme at man har sagt ja til både gode og onde dager.

— Litt italiensk temperament er sunt innimellom, sier Jesper.