— Jeg har tillatelse fra politiet, og har holdt på med dette i 20 år. Det er også 18 års grense på alt sammen, sier innehaveren som ut over det ikke vil la seg intervjue.

Kristiansanderen Simon Eriksen Valvik reagerer kraftig på timingen for å selge kopier av automatvåpen og granater.

— Det er umulig for folk flest å se at dette dreier seg om våpenkopier, og jeg ville tro mange kan bli skremt dersom de ser noen bærer noe av dette under armen på vei til bussen, sier Valvik.

Må ikke bæres offentlig

Jourhavende jurist Per Thorbjørnsen i Agder politidistrikt sier han ikke er kjent med hva som selges av våpenreplika på Torvet, og hva den aktuelle forhandleren har av salgstillatelse.

— Våpenlovens paragraf 27-b sier at det ikke er lov å bære våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen på offentlig sted, så det har en ikke anledning til uavhengig av dagens terrorfrykt, sier Thorbjørnsen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Usmakelig

En skal være våpenkyndig for å se at dette ikke er ekte våpen. Foto: Sondre Steen Holvik

Venstres gruppeleder i Kristiansand bystyre, Dag Vige, er forundret over at det selges kopier av krigsvåpen på Torvet.— Det er helt sikkert ikke ulovlig, men jeg synes rett og slett dette er usmakelig. Folk skal ikke bli møtt av våpenkopier når de besøker sommerbyen vår, sier Dag Vige.

Heller ikke Arbeiderpartiets Mette Gundersen er begeistret.

— Det var helt ukjent for meg at det blir solgt våpenkopier på Torvet. Jeg har ikke sans for slike produkter i det hele tatt. Det er veldig harry og fullstendig unødvendig å selge på torget i Norges fineste sommerby, sier hun.

Vil ha forbud

I fjor tok kriminalsjef Arne Pedersen ved Agder politidistrikt initiativet til å forby salg av våpenkopier. Han viste til at våpenkopier ofte blir brukt under ran eller andre kriminelle handlinger. Det er svært vanskelig å se forskjell på etterligninger og ekte våpen.