Hun leker gjerne med hunden hjemme i Søgne. I fire uker fremover ligger Siri Johanne Boyes fokus på å hjelpe ebola-smittede pasienter. Foto: Jørgen Steffensen

— Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse, sier Siri Johanne Boye.

Hun leker gjerne med hunden hjemme i Søgne. I fire uker fremover ligger Siri Johanne Boyes fokus på å hjelpe ebola-smittede pasienter. Foto: Jørgen Steffensen

Smittevernlegen ved Sørlandet sykehus tar nå permisjon fra sin vanlige arbeidsplass til fordel for fire uker på et sykehus i Kenema, en by i østlige deler av Sierra Leone. Gjennom Den internasjonale Røde Kors Føderasjonen skal hun jobbe med pasienter med mistanke om ebola.— Helt fra jeg ville bli doktor som liten har jeg hatt lyst til å jobbe internasjonalt. Jeg har fulgt epidemien nøye i vår og lest meg opp. Jeg ønsker å gjøre en forskjell og har tro på at verdenssamfunnet kan gå sammen for å stoppe epidemien.

Ikke rom for slurv

Ebola-epidemien i Sierra Leone og nabolandene Guinea og Liberia har nå spredd seg videre til Nigeria. Så langt er nærmere 700 mennesekr døde. Foto: Fotobestilling FVN

Hun har tidligere jobbet en kort periode ved Haydom-sykehuset i Tanzania, og tror erfaringen vil være verdifull når hun ankommer Sierra Leone. Det kraftige ebolautbruddet startet i Guinea 22. mars i år, og har siden smittet 1201 mennesker i Sierra Leone, Guinea og Liberia. Nærmere 700 er så langt døde etter å ha bli smittet av det aggressive viruset. Fredag døde også en mann i Nigeria. Det finnes ingen medisin mot den uhelbredlige sykdommen, som betegnes som svært smittsom. Tirsdag døde en av Sierra Leones toppleger etter å ha blitt smittet av viruset.— Jeg stoler på systemene som gjør at vi skal unngå å bli smittet. Verdens Helseorganisasjon (WHO) har nylig oppdatert sine retningslinjer for hvordan man skal beskytte seg selv mot ebola, men samtidig vet jeg at det ikke er rom for slurv, verken fra meg eller mine kollegaer, sier Boye.

Søndag oppgraderte WHO ebola-utbruddet til «grade 3», det høyeste krisenivået. Plan Norges generalsekretær Olaf Thommessen beskriver epidemien i Vest-Afrika som en «udefinerbar terror».

— At sykdommen sprer seg til Nigeria, et land med stor fattigdom, utgjør et stort varsko, sier Thommessen.

De fattigste rammes

Plan Norges generalsekretær Olaf Thommessen beskriver epidemien i Vest-Afrika som en «udefinerbar terror». Foto: Håkon Mosvold Larsen

Han forteller at risikoen for smitte er størst hos de fattigste i det som regnes som det største ebolautbruddet gjennom tidene.— Sierra Leone, Guniea og Liberia er blant de fattigste landene i Afrika, og det er de fattigste i disse landene som rammes kraftigst. De mangler sanitærutstyr som vann, kloakk og strøm, og bor tett. Samtidig smitter ebola gjennom kroppsvæsker og dette mangler de fattigste informasjon om, sier han.

Sammen med blant annet Røde kors, WHO og Leger uten grenser jobber Plan Norge for å stoppe spredningen av viruset i Vest-Afrika. Mangelfull infrastruktur gjør det vanskelig å komme fram dit pasientene er.

— Biler, diesel, medisinsk utstyr og medisinsk personell er nødvendig for å behandle og forebygge epidemien, og det er viktig å nå ut med informasjon til mennesker.

Frykter spredning

Thommessen sier at det er reell frykt for at epidemien kan spre seg til Europa og USA. Det tror Boye er en av grunnene til at verdenssamfunnet nå engasjerer seg.

— Jeg tror vi bryr oss fordi dette skremmer. Det kan bevege seg rundt i hele verden, og en epidemi er noe folk kan relatere seg til, sier hun.