69 ungdommer ble drept på Utøya i 2011. I år skal AUF igjen ha sommerleir på øya, for første gang etter tragedien. 69 ungdommer ble drept på Utøya i 2011. I år skal AUF igjen ha sommerleir på øya, for første gang etter tragedien. Foto: Andersen, Kristoffer verli

Nå skal AUF ta tilbake Utøya

Kai Steffen Østensen, fylkesleder for AUF Vest-Agder, gleder seg til å ta Utøya tilbake denne sommeren.

— Hvis jeg blir redd for å engasjere meg, kommer engasjementet mitt til å stoppe opp, sier Østensen.

Kai Steffen Østensen, fylkesleder for AUF Vest-Agder, mener det er viktig å ta tilbake Utøya. Foto: Tonia Kvernmo

Han skal sammen med et hundretalls andre AUF-ere reise til Utøya i august, for å være med på den aller første sommerleiren siden tragedien i 2011, der 69 ungdommer ble drept.

Vil vise solidaritet

— Vi har tre mål med årets sommerleir. Dette er våre tanker for hvordan vi skal ta tilbake Utøya. For det første, skal vi minnes de som mistet livet der. For det andre, skal vi lære. Øya ble kalt kunnskapsparadiset. Der skal vi tørre å ta opp de vanskelige temaene som ekstremisme, og vi skal kunne diskutere dagsaktuelle saker. For det tredje, skal vi vise solidaritet internasjonalt. 22. juli ble Utøya rammet, Arbeiderpartiet ble rammet. Hele landet ble berørt. Dette skjer hver dag over hele verden. Derfor skal vi vise solidaritet. Programmet kommer til å bære preg av internasjonalt solidaritet, sier Østensen.

Han ønsker ikke å gå i detaljer på programmet før det blir offentliggjort senere i sommer.

Spesiell opplevelse

Østensen var ikke på Utøya da tragedien utspant seg 22. juli 2011, men han husker godt dagen.

— Jeg var på Dovre, vi vandret over fjellet og hadde ikke internettilgang. Vi fikk først nett like etter at det hadde smelt i Oslo. Da fikk vi all informasjon gjennom en datamaskin på en hytte. Det var veldig spesielt, sier fylkeslederen.

I fjor vår var han på Utøya for første gang.

— Jeg var der under landsstyremøtet i fjor. Det var en spesiell opplevelse å sette beina på øya som jeg forbinder med svært viktige politiske nasjonale og internasjonale diskusjoner og debatter. Samtidig så glemmer man ikke det grusomme som har skjedd der. Det setter en spesiell stemning på øya, sier han.

Kristiansand mistet to av sine ungdommer på Utøya. På minnesmerket som står utenfor Domkirken i Kristiansand sentrum, står navnene Pamela Porntip Ardam og Torjus Jakobsen Blattmann. I år skal hundrevis av ungdommer tilbake igjen til Utøya for en ny sommerleir, fire år etter tragedien. Foto: Tonia Kvernmo

Han legger til at drapene ikke blir glemt, men at fokuset endres så fort man er på øya.— Vi har jo hørt mange historier om Utøya, og ut fra alle de gode historiene derfra, var jeg allerede forelsket i stedet på forhånd. Man har tragedien i bakhodet, det er ikke noe som blir borte, men fokuset endres. Jeg tenker mer på at vi skal ta tilbake øya, og fortsette å kjempe for rettferdigheten. Det at vi skal tilbake nå, viser at vi ikke har tapt, sier kristiansanderen.

Rett tidspunkt

Han føler at det er rett tidspunkt å dra tilbake til Utøya. Det har vært en lang vei hit, og mange tøffe tak, men følelsen av å ha gjort det rette sitter der.

— Det vil alltid være noen som mener noe annet. Og noen av de pårørende vil kanskje bruke lenger tid, og mener at vi drar tilbake for tidlig. Dette er meninger som vi må respektere og ta hensyn til. Det er mange tær vi kan tråkke på. Men vi føler at vi har hatt god kommunikasjon med de pårørende, og kommet fram til denne løsningen, sier Østensen.

Han både gruer og gleder seg til årets sommerleir. Akkurat nå står fotballturneringen under leiren i fokus.

— I fjor gjorde vi på Sørlandet det store. Under fotballturneringen slo Vest-Agder og Aust-Agder seg sammen, og vi vant turneringen for første gang i historien. Det å få ta med seg pokalen fra Utøya i år, det tror jeg må være drømmen, sier Østensen med et smil.

Han legger til at det aller viktigste blir å føle på samholdet i AUF, og det at organisasjonen sammen tar tilbake Utøya.

- Torjus gledet seg allerede ved påsketider hvert år

Trond Blattmann mistet sin sønn Torjus på Utøya. Han gleder seg over at AUF tar øya tilbake i år. Foto: Torstein Øen

Trond Blattmann er fornøyd med at AUF tar tilbake Utøya denne sommeren.Trond Blattmann er tidligere leder for den nasjonale støttegruppen for pårørende etter 22. juli. Han har nå gått av som leder i forbindelse med at han stiller som varaordførerkandidat for Arbeiderpartiet i Kristiansand. 22. juli 2011 mistet han sønnen Torjus på Utøya.

— Hadde han vært her, hadde han bare reist ut med en gang. Torjus gledet seg så mye til sommerleiren hvert år. Allerede rundt påsketider begynte han å prate om leiren. Det er fantastisk at AUF skal ut dit denne sommeren, sier Blattmann.

Han forteller at både han og kona har vært på Utøya for å delta på dugnaden.

— De har fått det veldig fint der nå, og anlegget har blitt mer moderne. Samtidig har vi også fått minnesmerket, som vi har bidratt med som frivillige, det har blitt utrolig flott. Vi skal være med på markeringen 22. juli i år, og da er det åpning av minnesmerket. Det blir sterkt, sier Blattmann.

Vis fakta ↓
Utøya, 22. juli 2011