Her på Dovre i Lillesand ønsker kommunen å lage et senter for helse- og omsorgstjenester. Sykehjemmet Lillesand bo- og aktivitetssenter i bakgrunnen. Foto: Erlend Olsbu

— Dette er glideflukt mot krasjlanding. Får vi det vi trenger? Hva skal vi betale og når skal vi betale? Vi vet ingenting, sa Tor Olav Tønnessen (Pp) fra talerstolen i bystyret torsdag kveld.

I desember i fjor gikk et enstemmig bystyre inn for å utvikle Dovre-området til et moderne helsesenter gjennom et samarbeid mellom det offentlige og private. Før det ekstraordinære bystyret torsdag kveld hadde flere representanter fått kalde føtter.

— Å la et aksjeselskap slippe til vil avdemokratisere prosessen. Det kan gi dem et sugerør inn i kommunekassa. I verste fall kan vi bli brukt som nyttige idioter. Bystyret har gjort noe dumt og vi bør snu før det er for sent, sa Tønnesen.

Les også:

Ny bydel på Dovre

I bystyremøtet torsdag skulle politikerne avgjøre om kommunen skal inngå en intensjonsavtale med Norske Helsehus AS, som har blitt valgt ut av administrasjonen som den foretrukne samarbeidspartneren.

Her på Dovre i Lillesand ønsker kommunen å lage et senter for helse- og omsorgstjenester. Sykehjemmet Lillesand bo- og aktivitetssenter i bakgrunnen. Foto: Erlend Olsbu

— Dette er det største prosjektet vi kommer til å behandle i vår tid som politikere. Det handler om å utvikle en helt ny bydel, med en ny fremgangsmåte. Jeg er ikke sikker på at det er klokt å rushe dette. Det viktigste er ikke å få gjort noe, men å få gjort noe riktig, sa Petter N. Toldnæs (V).Høyres gruppeleder, Einar Holmer-Hoven, mente de var på tide å komme i gang.

— Vi nedsatte den første styringsgruppen for Dovre-området i 2008. Det har altså tatt seks år før vi har kommet hit. Jeg forstår at noen har fått kalde føtter, men det er på tide å komme i gang, sa Holmer-Hoven.

To stemte mot

Oddbjørn Kylland (Sp), som har vært skeptisk til avtalen, tvilte seg fram til å støtte flertallet.

— Jeg velger å tro at det er mulig å stoppe på et senere tidspunkt. Det er ikke sikkert jeg er like positiv når den endelige avtalen foreligger, men ønsker å se den før jeg bestemmer meg, sa Kylland.

Under avstemningen var det kun Tor Olav Tønnesen (Pp) og Nils M. Justvik (SV) som stemte mot å inngå intensjonsavtalen.

Les også:

I desember i fjor vedtok bystyret å utvikle Dovre med legesenter, varmtvannsbasseng, felles fysioterapiavdeling, ny demensavdeling og omsorgsboliger. Bystyret vedtok også at byggingen skulle starte senest 1. januar 2015, i samarbeid med en privat aktør.

— Hvis vi ikke hadde valgt denne modellen så hadde det ikke skjedd noe som helst. Kommunen har ikke penger til å utvikle dette på egen hånd, sier Arne Gulbrandsen (Frp) til Fædrelandsvennen.

Styringsgruppe

Han deler ikke frykten til Tor Olav Tønnesen om at Norske helsehus AS vil få et sugerør inn i kommunekassa.

— Ops er ikke noe nytt. Det finnes mange eksempler på at dette er gunstig for det offentlige, ikke minst nye E 18, sier Gulbrandsen.

For å sikre politisk kontroll med Dovre-prosessen har en styringsgruppe som består av tre politikere hatt tett kontakt med administrasjonen. Torsdag ble gruppa utvidet til å omfatte Oddbjørn Kylland (Sp) og Andreas Brovig (KrF). De tre som har sittet i gruppa til nå er Arne Thomassen (H), Dina Stendal (H) og Helge Røed (Ap).