— Jeg stoppet for å hjelpe en kvinne som ble skadet. Jeg handlet ansvarlig og har fullstendig mistet troen på politiet. Jeg spør meg selv: vil jeg varsle politiet hvis jeg blir vitne til en ny kriminell handling? sier Jaloveckas.

Litaueren har bodd i Norge tre år hvor han har jobbet med kulturutveksling. Natt til 26. januar i år kjørte han og fire venner gjennom Dronningens gate i Kristiansand. Ved Kirkegata oppdaget de en slåsskamp. På fortauet lå en kvinne. Vennene parkerte, ringte politiet, og gikk bort til kvinnen for å hjelpe henne. Jaloveckas begynte å filme med sin mobiltelefon for å dokumentere hendelsen.

Les også:

Da politiet ankom, skal 34-åringen raskt ha blitt fratatt mobilen. Han protesterte, men fikk beskjed om at filmen var bevis i saken. Han skal videre han sagt at han var villig til å avlegge forklaring som vitne til voldshendelsen på politistasjonen. Jaloveckas sier han ikke ble hørt. I stedet ble han bedt om å oppgi ID, ransaket og fratatt lommeboka. Så ble han påsatt håndjern og plassert i politibilen.

«Ordensforstyrrelse«

— Jeg spurte om på hvilket grunnlag de pågrep meg, og fikk beskjed om at det var for ordensforstyrrelse. De kjørte meg rundt kvartalet og slapp meg av i Kongens gate, sier Jaloveckas.

Han fikk tilbake ID-kortet og mobilen umiddelbart. Lommeboka fikk han først da han oppsøkte politistasjonen senere. Litaueren sier han fikk blåmerker og smerter i håndleddet av håndjernene. Han dro til legevakten, hvor det ikke ble konstatert skader. Det gikk likevel to uker før han ble kvitt smertene.

Dagen etter hendelsen leverte Jaloveckas en klage på politiet. Han sier han et par dager senere ble oppringt av en politisjef som bad om unnskyldning og sa at polititjenestemennene på stedet hadde gjort en feil. Men det var uaktuelt at politiet skulle ta regningen fra legevakten.

- Grov misbruk av makt

Gjennom advokat sendt Jaloveckas 3. april krav om erstatning for uberettiget straffeforfølging. Han krever legevakt-utgiftene sine dekket, samt 20.000 kroner for ulempe og påkjenning ved pågripelsen. Advokat Robert D. Hovland mener klienten er utsatt for grov misbruk av makt og at politiets håndtering ligger nært opp til grensen for uforstandig tjenesteutøvelse.

Etter at advokaten kom på banen har politiet ønsket å betale for utgiftene hans, forteller Jaloveckas. Han skal også ha fått tilbud om å møte en av politimennene og få en beklagelse ansikt til ansikt. Dette har han avvist.

— Jeg ønsker å kjøre saken min gjennom advokat, sier litaueren.

Les også:

Avviser pågripelse

Politiet i Agder har sendt saken til Spesialenheten for politisaker. Påtaleleder Terje Skaar vil ikke kommentere saken så lenge den ligger der. Ifølge advokat Hovland har politiet avvist kravet om oppreisning ettersom de mener Jaloveckas ikke ble pågrepet eller utsatt for straffeprosessuell tvangshandling. Bakgrunnen er at han ikke ble siktet for noe.

— Det er uholdbart. Politiet kan ikke gå rundt å arrestere hvem de vil, sier Hovland til Fædrelandsvennen.

Erstatningskravet er sendt videre til Statens sivilrettsforvaltning, som har lagt saken på vent til Spesialenheten har konkludert i saken. Etterforskningsleder i Spesialenheten, Knut Wold, sier de har vurdert at det er grunnlag for å sette i gang etterforskning, men foreløpig er ikke saken prioritert.

— Både politi og Spesialenheten har brukt alt for lang tid på dette. Det burde være enkel sak å håndtere. Nå er det snart gått et år siden hendelsen, sier Hovland.

Les også:

I juni ble en 19 år gammel kvinne dømt til fem måneders fengsel etter å ha slått en kvinne i 20-årene med en jernstang i saken Jaloveckas var vitne til. Offeret pådro seg hjernerystelse og måtte sy fire sting i hodet som et resultat av slaget.