Plattformsjef Åge Gurvin i Norges Televisjon

Det er Rikstv sine kunder som rammes, og i tillegg dem som klarer seg godt med den gamle tv-antenna på husveggen og NRK sine tv-sendinger. Hvor mange det er snakk om er ukjent.

Plattformsjef Åge Gurvin i Norges Televisjon

Plattformsjef Åge Gurvin i Norges Televisjon, som er eid av NRK, TV2 og Telenor, og som har ansvaret for å få ut signalene, opplyser til Fædrelandsvennen at det i 18-tiden torsdag ble sendt en bil med reservedeler fra Oslo til Kristiansand, for å reparere senderen. SISTE: Klokken 19.10 er signalene fra Odderøya tilbake. Men løsningen får ikke opp de andre stasjoenene, kun deler av Lillesand. Hamresanden og Søgne er fortsatt nede. De er ventet tilbake nærmere midnatt når reservedelene er fremme.

Prøvde helikopter

Det ble gjort forsøk på å sende utstyret med helikopter fra Oslo, men i følge Gurvin var været for dårlig. Han sier utstyret heller ikke kunne sendes med fly.

— Vi ser på andre løsninger for om mulig å rette feilen tidligere. Men i verste fall risikerer vi at de som er rammer mister hele tv-kvelden, sier Gurvin som sier de gjør det de kan for å få tjenestene opp igjen raskest mulig.

Vet ikke hvor mange som er rammet

— Vi vet ikke hvor mange som er berørt. Vi vet heller ikke hvor mange som får NRKs tv-signaler med antenne i dette området, sier plattformsjef Åge Gurvin i Norges Televisjon.

Rikstv sin informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth sier han ikke vet hvor mange abonnenter Rikstv har i det aktuelle området, eller hvor mange som er rammet. Han anslår at det totale antall tv-seere er mellom 50.000 og 60.000 i området.

— En del disse bruker det digitale bakkenettet. Men nå som Odderøya er oppe igjen, så fikk de aller fleste i stor-Kristiansand med seg håndballkampen, sier han og beklager situasjonen for dem som ikke har fått tilbake signalene ennå.

Overfor NRK Sørlandet anslår Anders Løyning, driftsdirektør i Norkring, at 30.000 potensielle brukere kan være berørt etter at senderen på Odderøya delvis kom tilbake klokken 19.10. ## Lynnedslaget

Lynet traff masta på Odderøya like før klokken 14 torsdag ettermiddag. Den sørger i tillegg for signaler til andre master i Søgne, på Hamresanden og i Lillesand. Så lenge Odderøya var ute, ble hele området fra Lillesand til Søgne rammet.

— Er dette utstyr som bare finnes i Oslo?

— Vi beklager dette på det sterkeste. Utstyret finnes andre steder også. Men skadene er så omfattende at vi sender det utstyret man tror er berørt fra Oslo, sier Åge Gurvin i Norges Televisjon, som også kan fortelle at det pågår feilsøking i masta på Odderøya nå for om mulig å finne andre løsninger.

Reservedeler

— Burde man ha reservedeler i Kristiansand, i tilfelle lynnedslag?

— Lyn er et problem når man har høye punkter. Normalt slår ikke lynet inn i stasjonen og i utstyret. Men noen ganger så slår lynet kraftigere, slik at det slår inn og ødelegger utstyr, slik som det kan skje hjemme hos folk også. Vi kan ikke ha komplette reservedeler på alle stasjoner, sier Gurvin.

Rikstv opplyser torsdag kveld følgende på sine nettsider: «Senderen på Pga uværet (lynnedslag) er senderen Odderøya (Kristiansand) nede, i tillegg tre andre sendere som får sine tv-signaler fra denne. Teknisk mannskap er på vei, med nytt utstyr og nye deler - og dette har høyeste prioritet. Vi vet ennå ikke når tv-signalene er tilbake for kvelden.«