Klokken 09.00 i dag offentliggjorde Mattilsynet nye tall for innholdet av antibiotikaresistente bakterier i norsk kyllingkjøtt, ifølge Adresseavisen.

De foreløpige tallene fra Mattilsynets overvåkningsprogram for antibiotikaresistens i mat viser funn av kinolonresistente e.coli-bakterier i rundt 70 prosent av de undersøkte kyllingfiletene, skriverMattilsynet på sine nettsider.

— Forstår at mange er bekymret

— Dette er foreløpige tall og Veterinærinstituttet arbeider videre med karakteriseringen av funnene. Det er et høyt tall, og jeg forstår at mange er bekymret for å spise kylling, men det er ikke farlig. God kjøkkenhygiene beskytter mot uønskede bakterier, sier tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet i pressemeldingen.

Hun sier at funnene er i tråd med det de varslet i sommer.

Landsverk sier at Mattilsynet fortsatt regner det som trygt å spise kylling, så lenge man er nøye med hygienen på kjøkkenet.

— Resistente bakterier er som andre bakterier, de dør når kjøttet varmebehandles. Alt rått kjøtt kan inneholde bakterier som kan være skadelige. Det er derfor alltid viktig med god kjøkkenhygiene når man tilbereder kjøtt. Og alt fjørfekjøtt skal gjennomstekes, sier Landsverk.

Ukjent kilde

Det er foreløpig ikke kjent hvor bakteriene har kommet fra, ettersom kinoloner ikke har vært brukt i norsk kyllingproduksjon.

— Det er viktig å finne kilden til disse bakteriene, sier Kristina Landsverk i Mattilsynet.