Årsaken er at Severinsen ønsker å vite hvilke andre Høyre-navn som nomineres.

Les også:

De to andre ordførerkandidatene, Tom Løchen og Jack Andersen, har ikke stilt slike krav.

— Med den nye modellen vet jeg ikke helt hvem som blir med på laget. Det betyr noe for min beslutning, sier en ferierende Severinsen.

Svarer mandag

Mandag er hun tilbake på kontoret, og da er målet å ha klar en beslutning.

— Jeg regner med å få vite litt mer i løpet av helga, sier hun.

Man må si ja til å være ordførerkandidat uten å ha peiling på hva som kommer. Det er utfordrende.

Foran neste års kommunevalg har Søgne Høyre bestemt seg for å ha to separate nominasjonsprosesser: Først lande partiets ordførerkandidat, deretter legge resten av listen fram.

En noe betenkt Åse Severinsen på medlemsmøtet hvor den nye nominasjonsmodellen ble lagt fram. Til venstre Thorbjørn Erik Langeland, til høyre Bjørg Eli Bjørsvik. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Ordføreren kommenterer ikke direkte hva hun mener om modellen, men sier det sånn:— Det er helt lovlig å gjøre det på denne måten, men da må man si ja til å være ordførerkandidat uten å ha peiling på hva som kommer. Det er utfordrende, sier hun.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Trond Reitan, leder av Søgne Høyre og av nominasjonskomiteen, skulle opprinnelig ha klar en ordførerkandidat innen utgangen av september, mens den samlede listen presenteres innen utgangen av november.

— Det er litt strid om at vi har valgt å få ferdig en ordførerkandidat først, sier Reitan.

Stilte krav

— Hvorfor valgte dere denne modellen?

— Ved å lande en ordførerkandidat tidlig i prosessen, får vedkommende mer tid til å profilere seg som kandidat overfor velgerne. Kandidaten får også være med på å påvirke utformingen av resten av nominasjonslisten. Modellen er ment å være en fordel for vedkommende, fremholder Reitan.

Det er litt strid om at vi har valgt å få ferdig en ordførerkandidat først.

— Hvis dette trekker veldig ut, kan det bli en samlet nominering, legger han til.

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til, skal Åse Severinsen ha stilt krav overfor nominasjonskomiteen om hvem hun vil ha med i sentrale roller i partiet. Dette vil ikke Reitan kommentere.

Trond Reitan har trommet sammen nominasjonskomiteen til et møte fredag. Etter det vil Åse Severinsen få en tilbakemelding som han håper hun kan fatte en beslutning på grunnlag av. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Jeg har forståelse for at hun ønsker klare indikasjoner på hvem som blir med. Men hun vil ikke ha større sikkerhet for hvem som blir med videre om det var en samlet nominasjon. Komiteen legger jo noen føringer.- Siden hun er klar for å gi svar mandag, betyr det at dere har bestemt dere for å lette på sløret?

— Jeg har trommet sammen til et møte fredag og kommer med et utspill til Åse etter det. Dette er vi innstilt på å løse, sier Reitan.

- Fremmed modell

Helge Andresen, varaordfører og gruppeleder for Høyre, vil ikke svare på om han er en av de sentrale personene Severinsen ønsker å ha med.

— Jeg har ikke så lyst til å uttale meg om det, svarer Andresen.

Jeg har ikke den store sansen for å endre på noe som har funket utmerket til nå.

Helge Andresen, varaordfører og gruppeleder i Høyre, mener den nye nominasjonsmodellen er problematisk og sier at han ikke har sansen for å endre på noe som har fungert utmerket. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Hva synes du om modellen som er valgt?- Jeg er nokså konservativ. Den nye modellen er fremmed for meg. Jeg har ikke den store sansen for å endre på noe som har funket utmerket til nå. Det er problematisk for den som skal innta topplassen å ikke vite hvem andre som er med. Jeg vil også gjerne se hvem som blir med videre, presiserer Andresen.

Varaordføreren har ikke merket noen uro om temaet fra de aktuelle kandidatene.

— Alle tre er til stede på gruppemøtene, og der er det fredelig og harmonisk. Det viktigste for et politisk parti er at vi evner å diskutere oss fram til konsensus, og det håper jeg vi vil i denne saken også.