KRISTIANSAND: — Den som ble valgt til biskop burde være fullt ut i stand til å finne og finansiere sin egen bolig. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor landsdelens egen biskop ikke skal kjøpe bolig på egen regning. Han har mer enn høy nok lønn til å betale for boligen han selv måtte ønske å bo i, sier den profilerte stortingsrepresentanten for Høyre i Vest-Agder, som uttaler seg som medlem i Den norske kirke.

Mandag flagget han sitt standpunkt på Twitter og Facebook, og mener kirken nå må ta diskusjonen.— Det er prinsippet jeg reagerer på. Det er ingen grunn til å fortsette en gammel tradisjon der biskopene alltid har hatt bolig betalt av det offentlige.

— Nå er det kirken selv som skal betale for dette. Og da bør kirken gjøre seg opp sin egen mening om dette skal fortsette. Jeg mener ordningen har gått ut på dato, sier Skovholt Gitmark.

Mye penger

— Biskopene har representasjonsoppgaver?

— Jeg har også representasjonsoppgaver, men skal ikke ha betalt bolig av det offentlige for det. Representasjonsoppgavene kan løses på en enkel måte: For eksempel kan kirken betale for catering, i den grad det er et behov, sier Skovholt Gitmark.

— Det at det er en toppleielighet på Tangen, er det en grunn til at du nå reagerer?

— For sine egne penger kan biskopen kjøpe hva som helst uten at jeg ville ha noen mening om det. Men jeg synes det er underlig at Den norske kirke vil bruke så mye penger på ny bolig. Det er prinsippet jeg reagerer på. Og at ni millioner er mye penger for kirken, sier han.

Ta diskusjonen

— Det viktige nå er at kirken tar diskusjonen. At saken går helt til topps og at Kirkemøtet kan diskutere dette. For det gjelder ikke bare Agder og Telemark bispedømme. Jeg håper Kirkemøtet sier klart i fra om at dette er en gammeldages ordning, og at kirken har bedre ting å bruke sine midler til, sier Skovholt Gitmark.

Han legger til at han ikke er negativ til presteboliger.

— At kirken holder boliger til enkelte prester mener jeg kan forsvares. For det første blir mange utkommandert til å være på ukurante steder, hvor man kanskje er for kortere tidsrom. Situasjonen blir annerledes for enkelte prester, mener Skovholt Gitmark.