KRISTIANSAND: — Jeg støtter Reiduns engasjement for et bedre rehabiliteringstilbud, og dette har vært en hjertesak for Høyre i mange år, sier Solberg til Fædrelandsvennen.

Hun leste reportasjen i avisen lørdag med stor interesse, og betegner rehabiliteringstilbudet som en hjertesak.

Elendig

Westergren er leder av Lymfekreftforeningen i Norge, men poengterer at rehabiliteringstilbudet gjelder for alle kreftformer. Lørdag beskrev hun rehabiliteringstilbudet for pasienter som har overlevd kreft som både elendig og "hemmelig". Hun mener at helsevesenet er alt for dårlig til å informere om det som fins, og at det som fins er for lite.

- Jeg leste saken om Reidun i Fædrelandsvennen på lørdag, og synes hennes historie viser en stor mangel i helsetjenesten vår. Vi er gode på å redde liv, men ikke så flinke til å hjelpe folk til å leve videre etter alvorlig sykdom, sier Solberg. Foto: Holm, Morten

De to kvinnene hadde egentlig avtalt å møtes i dag onsdag. Men så bestemte statsminister Jens Stoltenberg at han ville orientere Stortinget om kidnappings-saken i Algerie. Dermed måtte Solberg avlyse turen til Kristiansand og samtidig deltakelsen på Agderkonferansen.— Jeg leste saken om Reidun i Fædrelandsvennen på lørdag, og synes hennes historie viser en stor mangel i helsetjenesten vår. Vi er gode på å redde liv, men ikke så flinke til å hjelpe folk til å leve videre etter alvorlig sykdom, sier Solberg.

Hun mener dette bør bli en viktig sak i valgkampen på riksnivå og trekker fram at Høyre har satt av 400 øremerkede millioner kroner på sitt budsjettforslag til rehabiliteringstilbud av alle slag.

Vardesenter

Tirsdag skrev Fædrelandsvennen om at initiativet til Åse Michaelsen (Frp). I to år har hun jobbet sammen med politikerkollegene på Stortinget fra Vest-Agder, for å få etablert et Vardesenter i Kristiansand. Nå mener hun det er like før arbeidet krones med resultater. Sørlandet sykehus holder nemlig på å utrede om dette er klokt, og vil trolig sende en søknad om dette til Helse Sør-Øst.

HJELP: Reidun Westergrens utspill om elendig rehabiliteringstilbud for kreftoverlevende, har fått Erna Solberg til å agere. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg har selv besøkt Vardesenteret på Radiumhospitalet i Oslo, og sett hvordan de lykkes med å gi et godt tilbud til pasienter og pårørende som har vært rammet av kreft. Jeg mener vi trenger flere slike tilbud også andre steder i landet, sier Solberg.

Reaksjoner

Møtet med Westergren er utsatt til 8. februar. Westergren forteller at hun har fått en rekke reaksjoner etter at hun sto fram i Fædrelandsvennen, og hun satte stor pris på at Solberg tok kontakt:

— Det var veldig bra fordi det er utrolig viktig å gi innspill direkte til politikerne. Hun er interessert i våre synspunkter på saken og sa hun ville støtte arbeidet med å få fram flere Vardesentre.

Den 8. februar vil hun understreke overfor Solberg hvor viktig det er at man tenker rehabilitering allerede mens behandlingen pågår:

— Kan pasienten klare å gå litt, kanskje komme seg i litt tilrettelagt arbeid, så vil de bli raskere bedre, sier Westergren.

Konferanse

Etter avisreportasjen er hun også invitert til å sitte i programkomiteen for en større konferanse om kreft og rehabilitering som skal arrangeres på Sørlandet til høsten. Den blir i regi av blant annet Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus, og Sørlandets rehabiliteringssenter på Eiken.