Mens nordmenn generelt reduserte forbruket av fyringsolje med 21 prosent fra første halvår 2013 til første halvår 2014, reduserte sørlendingene med hele 41 prosent, sier tall fra Statistisk sentralbyrå.

Salget gikk ned fra 7,3 til 4,1 millioner liter.

— Gledelig

— Dette er kjempetall og en svært gledelig utvikling. Jeg er ubeskjeden nok til å si at samarbeidet mellom LOS og oss i Naturvernforbundet er en viktig årsak, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Naturvernforbundet.

Strømleverandøren og miljøorganisasjonen har gått sammen om en kampanje for utfasing av oljefyrer. Resultatet er så bra at Energi Norge nå ønsker å kopiere og gjøre kampanjen nasjonal.

— Jeg tror årsaken er tredelt. Kampanjen vår har virket. Samtidig har vi hatt lave strømpriser lenge, og folk er i ferd med å bli mer miljøbevisste, sier LOS-direktør Geir Tønnesland.

— Det er ikke bare mild vinter som er årsaken da?

— Litt det og, men bare litt. Vi så en nedgang i strømforbruk sist vinter, men det var marginalt. Det forklarer på ingen måte reduksjonen i fyringsolje, sier Tønnesland.

Kan spare

Rostvåg Ulltveit-Moe sier at en parafinovn eller oljefyr er betydelig mindre effektiv enn en moderne varmepumpe. En familie kan spare tusenvis av kroner på å bytte.