Det er en stor jobb som må gjøres når NM-banen i snowcross skal lages ferdig. Dugnadsgjengen med mange maskiner torsdag var fra v. Roald Nomeland, Terje Verdal, Henry Viki, Knut Olav Tveiten, Kenneth Bratteland, Jan Erik Uppstad, Vegard Olsen, Tom Arild Uppstad, Geir Uppstad og Olav Jan Nomeland. FOTO: JOHS. BJØRKELI.

— Det er ikke få tusen kubikk med snø vi har flyttet, og mere skal det bli, sa leder i Hylestad snøscooterklubb, Olav Jan Nomeland, torsdag formiddag da Fædrelandsvennen møtte dugnadsgjengen som sørger for perfekte snøscooterforhold på crossbanen.

Ti mann og en imponerende maskinpark, både fra eget utstyr og av velvillig innlånt av lokale entreprenører, kjørte og doset snø i den 1200 meter lange banen. Her bygges digre hopp der scooterkjørere driver fartsmonstrene framover i lange, høye og spektakulære hopp. Opp til 16 snøscootere starter i hvert heat. Da er det trangt på startsiden før det kjempes om å komme raskest inn i første doserte sving, for så å sprette til værs på det første av 8-10 hopp. På langsidene - som egentlig er ganske så korte - kommer snøscooterne med 150 hestekrefter under panserene opp i 80 kilometer timen.

80 startende

— Vi kan love mye fart og spenning og masse snøscooterbrøl, sier stevneleder Kenneth Bratteland. Han regner med at rundt 80 kjørere vil stille til start i klassene ungdom 12 - 14 år, 14 - 16 år, Semi Pro Stock, Semi Pro Stock Kvinner, Pro Stostock og Prostock Open. Alle scooterne, unntatt yngste klasse, kjører 800-kubikkere. Pro Open har trimmede motorer opp til 160 hestekrefter.

Ingen setesdøler starter

For 10 år siden hadde den lokale snøscooterklubben flere snøscootercross-kjørere som hevdet seg i landstoppen. I helgen stiller ingen setesdøler på startstreken.

— Vi håper denne konkurransen kan inspirere noen til å begynne med snowcross. I mellomtida har vi to kjørere fra Skafså i Tokke og en fra Eiken som vi vil kalle «våre», sier Bratteland.

Blant favorittene trekker Bratteland og Nomeland fram Martin Moland fra Alta, Kristoffer Holm fra Nordreisa, Ole Martin Hætta fra Kautokeino og Jonas Østbyhaug fra Tydal.

1000 mennesker

— Hvor mange mennesker håper dere finner veien til NM i Valle og utdeling av laurbær og Kongepokal?

— Kongepokalen deles ut i NM i dragrace i år, men vi har laurbærkransen klar. Vi håper på 1000 mennesker. Været er jo helt ideelt til det. Ikke påskestemning på heia, men mildt og godt her, sier Kenneth Bratteland.

Konkurransen starter fredag med Supercross der digre og lange hopp er det som gjelder. Lørdag er det snowcross med kavlifisering, heat og finaler.